Norskt äppelbröd och/eller äppelkaka

26 oktober, 2019
skogtillbord-äppelbröd-okt19

Äppelbröd, eller kaka. Eller bröd. Här presenteras en sorts mellanting som lika gärna kan ätas med smör och en skiva lagrad ost som funka till lagom sött fikabröd. Välkommen in i köket!

Doften av äpple, kanel, kardemumma, honung och nybakat snirklar sig runt köket, men i en variant. Inte så sött som äppelkaka och ändå inte grovt som bröd. Både och säger jag och känner att det beror på hur brödet serveras.

Norrmännen är ett smörgåsfolk. Ofta serveras mackor både till frukost och till lunch. På tur har man med sig bröd och mellanmålet är…just det macka. De är bra på det här och jag gillar den här norska idén med det saftiga, aningen söta mellantinget. Bröd och kaka i ett.

skogtillbord-äppelbröd-okt19
Äppelbröd, eller kanske äppelkaka. Ett mellanting som passar med en skiva lagrad ost eller som måttligt sött fikabröd.

När jag tar den heta formen ur ugnen är lilla E genast där och skär upp en bit. I det läget håller brödet knappt ihop. Jag tycker att det ska få svalna för att bli lite stadigare, men nix. E vill addera något salt och kompletterar med smör och ost. Smöret droppar och ja, absolut. Hon är mycket nöjd. Gott!

Jag som står för tålamodet i den här historien stoppar bröd-kakan i kylen. Ett par timmar senare blir det svart kaffe och en fin, saftig, äppelstinn skiva. Fikakänsla fast inte så sött. Äpple, dadlar, nötter och varma kryddor säger kaka men ändå inte.

Gott tycker jag och när de pyttesmå pojkarna dyker upp på besök gör vi ett smaktest till mellis. De plockar i sig bit efter bit som signalerar klart godkänt. Jag tycker ni ska prova. Heja Norge nu kör vi.

Äppelbröd – med äppelkakskänsla

  • 100 g mandlar
  • 80 g vetemjöl, fullkorn
  • 80 g havregryn
  • 1 tsk helt kardemummafrö
  • 1 msk kanel
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 + 1 äpple
  • 10 färska dadlar
  • 50 g hasselnötter
  • ½ dl honung
  • 1 ½ dl tjock yoghurt eller crème fraiche
  • 2 ägg
  • ½ dl rapsolja
  • ½ tsk salt

Gör såhär

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Kör mandlarna i matberedare till mjöl. Det gör inget om det blir lite bitar kvar. Blanda med mjöl och havregryn. Krossa kardemumman grovt och blanda i den tillsammans med kanel och bakpulver.
  2. Riv två av äpplena grovt. Jag rev dem oskalade. Kärna ur och grovhacka dadlarna. Hacka nötterna mycket grovt. Brödet ska vara bitigt.
  3. Nu kan alla ingredienserna blandas ihop till en jämn smet och sedan fyllas i en avlång 1 ½ liters bakform klädd med bakplåtspapper. Skär det tredje äpplet i tunna skivor och tryck ner dem i smeten.
  4. Grädda i 1 ½ timma till fin färg. Testa med en sticka som inte ska vara kladdig när den kommer upp. Kyl brödet för att kunna skära i fina skivor.

Det är äppeltider och vill du gå all in och köra äppelkaka de lux så ska du kika på receptet vid länken här. Allt gott hälsar Kat :

Pumpapasta och pumpa-recept-parad
Krämig potatisgratäng - gräddig, ostig, underbar