Vardagspotatis – mer än en knöl

10 januari, 2022
skogtillbord-potatis- vardagsmat-jan22

Vardagspotatis – låter det trist? För vanligt? Fullkomligt festfritt? Inte alls, vi kan lita på vardagshjälten Solanum Tuberosum. Potatisen ställer alltid upp. Välkommen in i köket!

Det finns råvaror som mer än andra låter sig förvandlas. De som matchas med många smaker, de som passar till det mesta. Jorden runt har potatisen en plats, i en indisk curry, som spansk tapas eller frasig pommes i New York och sådär fortsätter det. Överallt är den välkommen. Vardag eller fest, den är med.

Jag ska inte dra den nordiska brännvinshistorien, men det var så det började här och efter det har vi älskat den. En råvara som passar salta rätter, men som dessutom funkar till sött. Lingonsylt är ett klockrent sällskap och vill du baka en ovanligt god och saftig kaka så har jag ett förslag, klassikern Kronans kaka. Receptet har du vid länken här.

Nu i begynnelsen av oxveckorna, det vill säga raden av helgfria veckor som följer efter trettonhelgen, behöver vi vardagsstöd, inte sant? Något skral kassa och disigt mörker kan lättas upp av schysta middagar. Och ja, jag vänder mig till potatisen.

Tre förslag på goda och, jag vågar lova, uppskattade middagar. Snabba och mycket barnvänliga. Först ut är den dillstuvade. Med förkokt potatis har du mat på bordet inom 15 min. Passar till mycket och alldeles särskilt bra till en bit stekt lax. Recept vid länken här.

Som nummer två rekommenderar jag en frasig rösti. En med små bitar knaprigt fläsk, stekta äppelklyftor och sylt. Lingon eller varför inte svart vinbär? Receptet finns i inlägget här.

Och så har vi potatisbullarna. En favorit och en rätt mina ungar möter med jubel. Inga konstigheter, mest bara potatis, men så uppskattat. Receptet har du här.

Dessutom måste jag puffa för ett ovanligt gott stomp här och purén, den där lena, restauranmässigt  fina som du hittar här.

Låt oss välkomna vardagen! Allt gott! Hälsar Kat : )

Norska fiskekaker alias fiskfärsbiffar
Löjromskrustad till trettondagsmiddag