Rösti – en gyllene potatiskaka

9 november, 2021
skogtillbord-potatis-rösti-november21

Rösti – mer potatismagi. En krispig, gyllne, karamelliserad yta omsluter en krämigt, mjuk kärna. Ingredienserna är enkla: Potatis, lök och salt. Låter simpelt, är magiskt gott. Välkommen in i köket!

Jag kan inte släppa potatisen. Den äger. Så många möjligheter som döljer sig innanför skalet på ingrediensen som finns i kylen hos de flesta. Verkligen en basvara. En med enorm potential.

Här kommer den i en version med schweiziskt ursprung. Lite oklar historia, men den lär ha serverats på frukostbordet. Vi har adopterat rätten som ofta bjuds med bacon och sylt som sällskap. Eller på finare middagar med en köttbit.

skogtillbord-potatis-rösti-november21
Rösti är bara en av potatisens skepnader. Den kan lika gärna komma som pommes, som len potatispuré eller som dessertkaka..?! Jo absolut! Ni får inte missa den, Kronans kaka. En liten delikatess. Recept i länken nedan.

Det här är ett av många exempel på hur en simpel råvara kan höjas till gourmet med omsorg och noggrannhet. Potatis och lök rymmer båda fantastisk smak och struktur bara man vet hur de ska aktiveras.

I det här fallet handlar det om att riva grovt, pressa ut vätska och steka i generöst med fett. Vi vill åt den perfekta ytan utan att riskera att röstin fastnar. Viktigt också att riva både potatis och lök strax innan de ska ner i pannan. De kan inte vänta. Potatisen oxiderar och blir grå. Löken förlorar snabbt i smak.

Eftersom jag vill att den ska vara rakt genom tillagad får den gå klart i ugn. Och nu till verket!

Rösti – gyllene potatiskaka

4 personer

 • 1 kg potatis
 • 1 gul lök
 • salt
 • 3 msk rapsolja

Tillbehör

 • 200 g rökt fläsk
 • 2 äpplen
 • svart vinbärs- eller lingonsylt
 1. Sätt ugnen på 150 grader. Skala potatis och lök. Riv på rivjärnets grova sida. Salta och låt ligga ett par minuter i durkslag. Pressa ur så mycket vätska som möjligt.
 2. Hetta upp olja i en stekpanna. Lägg i potatis- och lökblandningen och tryck ihop med stekspade till en jämn kaka. Kika försiktigt på undersidan och när kakan håller ihop och fått fin färg ska den vändas med hjälp av en flat tallrik.
 3. Bryn andra sidan och ställ sedan in i ugnen för att gå klart. Röstin ska vara mjuk och helt tillagad rakt genom.
 4. Tärna fläsket och stek det till fin färg. Ställ åt sidan och stek äpplet som först kärnas ur och skärs i klyftor.
 5. Ta röstin ur ugnen och servera med knaprigt fläsk, äppelklyftor och sylt.

Dessertkaka med potatis som bärande ingrediens kan kännas märkligt och helt fel, men Kronans kaka! Ni måste prova! Potatisen ger struktur och gör kakan saftig. Den som får chans att gissa innehållet kommer aldrig att pricka in potatis. En annan oväntad kakingrediens är svarta bönor. Ger struktur utan att ta över smakmässigt. Fatta mod och testa mina bönbrownies i inlägget här.

Mer om potatis finns i ett antal inlägg, men låt mig tipsa om potatas bravas som finns här, eller om klassiska rårakor som du hittar här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Köttsallad - det bästa av två världar
Älggryta - kökslust i höstrusk