Patatas bravas – potatistapas med hetta

22 september, 2021
skogtillbord-patatas-bravas-sept 21

Patatas bravas – tapas som i Madrid. Knapriga potatisbitar att dippa i röd och vit sås. Helgmyset som passar alla. Välkommen in i köket!

Patatas bravas – inte är jag alldeles säker, men namnet ”bravas” sägs den ha fått för hettan i en av såserna. Brava översätts ungefär som arg eller ilsken. Så är det i alla fall, att den röda tomatbaserade såsen, ska ha en tydlig chilihetta som balanseras av potatis och aioli.

Tapas är mattrenden som inte ger sig. Har hållit igång i årtionden och varför inte? Plockiga serveringar med flera smårätter. Olika smak, struktur och temperaturer som kan underhålla många, länge.

Det finns något för alla och inte behöver det vara så märkvärdigt heller. Gott bröd, oliver, en ostbit, lufttorkad skinka och melon eller någon annan frukt, räkor kanske eller musslor. Något gott att dricka och så en potatisrätt.

Inga ambitiösa dukningar. En tallrik, en gaffel och något att torka fingrarna på. Det räcker.

Den här potatisen funkar för övrigt också fint att servera till en bit kött, fisk eller till en chorizo. Kombinationen tomatsås, potatis och aioli passar till mycket. En sallad till det och du har en hel, enkel måltid.

Tomatsåsen ska vara chilihet, men inte på bekostnad av tomatsmaken. Välj därför en riktigt god tomat. Har du egna, nyskördade ta dem annars är små burktomater ett bra alternativ.

Patatas bravas

800 g potatis

Tomatsås

  • 1 liten gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 burk körsbärstomater
  • 2 tsk sherry- eller balsamvinäger
  • 1 medelstark färsk chili, eller flakes, eller chilipasta
  • ½ tsk socker
  • salt

Vitlöksmajonnäs – aioli

  • 1 ägg, rumstempererat
  • 1 msk dijonsenap
  • ½ tsk salt
  • 2 ½ dl rapsolja, rumstempererad
  • 1 – 2 vitlöksklyftor

Gör såhär

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Dela tvättade potatisar med skalet kvar i kvartar eller mindre bitar. De ska kunna ätas i en tugga. Lägg på en plåt och ringla över olja. Var generös. Det gör mycket för ytan och de kommer inte att suga åt sig av oljan. Salta, vänd runt och sätt in i ugnen. Ta ut när potatisen fått fin färg efter cirka 25 minuter, beroende på bitarnas storlek.
  2. Finhacka lök och vitlök till tomatsås. Fräs på låg värme till fin färg. Häll på tomaterna och vinäger. Låt småputtra några minuter.
  3. Hacka och lägg i chili. Smaka en liten bit om du är osäker på hettan. Tanken är het, aromatisk sås. Inte bara stark. Häll på sockret och lite salt. Koka ihop på låg värme cirka 10 min, mixa och smaka av med salt och eventuellt mer chili.
  4. Till majonnäsen knäcker du ägget i behållaren till en stavmixer. Klicka i senap tillsammans med salt och oljan. Skiva ner vitlöken. Sätt mixerstaven i behållarens botten, kör igång och dra staven uppåt. Vitlöksmajonnäsen ska vara tjock, krämig och blank.
  5. Servera såserna tillsammans med potatisen. Allt på en och samma plåt eller tallrik som på bilden är ett tips.

Är vi bara familjen vid bordet äter vi direkt från plåten och dippar i såserna. En sås i taget och inga dubbeldipp : )

Vill du kika på ett par andra tapasfavoriter så hittar du vitlöksfrästa räkor vid länken här och den ljuvliga röran salsa romesco i inlägget här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Gräddig viltpytt med syltade rönnbär
Baba ganoush - auberginröra att älska