Baba ganoush – auberginröra att älska

20 september, 2021
skogtillbord-babaganoush-sept21

Baba ganoush – dipröra från Libanon. Aubergine, citron, vitlök och sesam. En favorit! Välkommen in i köket!

De där rörorna, höga smaker och krämig struktur, att äta med gott bröd. Passar på ett bord med flera smårätter att plocka bland. Eller i en bowl. Ni vet, en skål fylld med ett antal goda grejer. Något fräscht krispigt, något matigt, något krämigt och så vidare.

Det här är en rätt med utseendet emot sig. Inte jättesnygg, men jag försäkrar att smaken är underbar. Och har du, liksom jag, en egen skörd av aubergine att ta hand om så finns ingen återvändo. Du måste prova!

skogtillbord-babaganoush-sept21
Baba ganoush i stekpanna. Jag väljer att skära mina egna, nyskördade auberginer hela i bitar och steka i panna innan de mixas. Vanligare är att grilla dem hela och skala, men varför skippa skalet som innehåller så mycket bra grejer?

Oftast grillas auberginen hel för att sedan skalas, men jag väljer ett annat tillagningssätt. Mycket av auberginens fina fibrer sitter i skalet så jag använder dem hela. Enkelt och helt utan svinn. Färgen på röran påverkas möjligen och blir lite mörkare, men mig stör det inte.

Jag skär de i bitar och steker sedan länge med generösa mängder olja innan de mixas tillsammans med övriga ingredienser. Mycket gott med fin konsistens.

Baba ganoush

  • 2 – 8 auberginer, beroende på storlek
  • 1 dl olivolja
  • 2 msk ljus tahini, sesampasta
  • 1 stor vitlöksklyfta
  • 1 citron
  • salt
  • eventuellt lite mald spiskummin

Gör såhär

  1. Skär auberginerna i bitar. Salta lätt och stek i olja på medelvärme länge. Bitarna ska bli helt mjuka.
  2. Lägg i en mixerbehållare tillsammans med tahini, vitlök och den pressade saften från halva citronen. Mixa och smaka av med mer citron, salt och lite spiskummin om du gillar det. Avsluta med att ringla lite olivolja över.

Servera med gott bröd att doppa i. Det får gärna stå fler smårätter på bordet. Hummus, en persiljesallad och god färskost, typ labneh eller feta, är en bra grund.

Vill du istället testa en röra med hetare smaker och ursprung i Katalonien så föreslår jag en salsa romesco där paprika och chili får ta plats. Recept vid länken här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Patatas bravas - potatistapas med hetta
Tomatrisotto - krämig smakbomb