Tabbouleh – persiljans upprättelse

12 juli, 2021
skogtillbord-tabbouleh-juli21

Tabbouleh – en sallad med persilja som huvudingrediens. Örten som är så mycket mer än lite piff på toppen. Välkommen in i köket!

I år har jag persilja på sex olika platser på lotterna. Och det är rejäla sjok med många plantor. Inget duttande. Växtplatserna ger lite olika förutsättningar och säkrar stor skörd, för persilja vill jag inte vara utan.

En rejäl knippa följer med hem varje dag. Några stjälkar går med i en grön smoothie och några kör jag ihop till en sorts örtröra av som sedan kan vändas runt med kokta, ugnsrostade eller grillade grönsaker. Passar också att blanda i en tomatsallad, eller att röra ner i pasta tillsammans med riven ost. Ja, användbar till mycket.

Jag lägger persilja och vitlök i en liten mixerbehållare. Värmer sedan en skvätt rapsolja i en kastrull. Tempen ska upp till 50 – 60 grader. Häller oljan över det gröna. Saltar lite och kör ihop. Ibland tar jag hälften basilika. Gott!

Persiljan har blivit någon. Från måste-grönt till mycket uppskattat och användbart bladgrönt. Inte minst då i libanesisk tabbouleh eller varianter på den. Det vill säga en sallad med persilja som huvudingrediens.

I originalet finns förutom persilja, tomat, lök och bulgur. Dessutom en rejäl dos pressad citron. Jag byter oftast ut bulgur mot havreris eller matvete, plus att jag gör lite tillägg efter skördeläget på lotten. Just nu är exempelvis gurkorna ljuvliga.

Tabbouleh

 • 1 rejäl knippa persilja
 • 400 g tomater
 • 2 smågurkor, eller ½ stor
 • 1 röd lök
 • 1 dl havreris
 • 1 citron
 • ½ dl olivolja
 • salt

Gör såhär

 1. Hacka persiljan grovt. Skär tomaterna i bitar. Tärna gurkan. Hacka eller skiva löken tunt.
 2. Koka havreriset enligt instruktionerna på paketet. Häll av och skölj i kallt vatten.
 3. Blanda alla ingredienserna. Pressa saften ur citronen och vänd ner den tillsammans med olja. Smaka av med salt.

En smakrik och syrlig sallad som passar lika bra till grillat kött som till en vegetarisk tallrik med grillost och en klick hummus. Riktigt god hummus hittar du recept på i inlägget vid länken här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Grillade köttspett - sommartider hej, hej
Auberginepasta - skördefesten har börjat