Auberginepasta – skördefesten har börjat

11 juli, 2021
skogtillbord-auberginepasta-juli21

Auberginepasta – efter ett italienskt minne. Skillnaden nu är att jag själv sått och skördat. Svårslagen känsla! Välkommen in i sommarköket!

Alltså att gå in i växthuset och knipsa sig ett antal auberginer…helt underbart. Jag har flera sorter och de älskar den här varma sommaren. Samma sak med tomaterna som varje dag möter med en ny omgång skördeklara frukter i olika färger och former.

Den där grunden med aubergine och tomat liksom ropar pastasås. I alla fall just idag, annars finns förstås ett antal olika rätter med den utgångspunkten. Men nu blir det pasta som dessutom kräver vitlök, lök och basilika. Allt inom räckhåll på lotten.

Ofta startar auberginerecept med att frukterna ska skivas och saltas för att eventuell beska ska dras ur, men jag brukar hoppa över den detaljen. Skördar mina som spädisar och vattnar rikligt. Kanske motar jag beskan redan där, men den som vill vara bergsäker skär, saltar, låter stå en stund och torkar sedan av noga innan stekning.

Det här är ett tillåtande recept som inte behöver följas slaviskt. Har du en squash att skörda, skär i den. Mer tomater? Absolut. Vitlöken, ta bort eller lägg till. Utgångspunkten är mycket smak av sommarskörd med den italienska klacken som ett avtryck i tallriken.

Auberginepasta

4 personer

  • 1 stor aubergine eller flera små
  • 2 – 3 färska knipplökar
  • 700 g tomater, gärna solmogna
  • eventuellt färsk chili
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 knippa basilika
  • 2 – 3 vitlöksklyftor
  • ½ dl olivolja
  • 400 g penne rigate
  • lagrad ost att riva

Gör såhär

  1. Skär auberginen i tärningar. Skiva löken tunt. Stek tillsammans på medelvärme tills de mjuknar och får lite yta.
  2. Skär tomaterna i bitar och lägg ner dem i pannan. Vill du smaksätta med chili så finhackar du och tillsätter den. Låt småputtra och smaka av med salt och peppar.
  3. Hacka basilika och vitlök riktigt fint. Blanda med olivoljan.
  4. Koka pastan i generöst saltat vatten. Häll av och rör genast i basilika- och vitlöksoljan. Känn doften! Häll över auberginesåsen, vänd försiktigt runt och avsluta med riven ost. Servera ångande het, pronto.

Om du liksom jag känner att det här är en aubergine- och tomatdag så kanske du vill ha fler möjligheter. Kika i så fall på inlägget med melanzane parmigiana vid länken här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Tabbouleh - persiljans upprättelse
Bearnaisesås - quick fix