Bearnaisesås – quick fix

9 juli, 2021
Kategori:
skogtillbord-bearnaisesås-quickfix-juli21

Bearnaisesås – quick fix. Tro mig, den här är verkligen både enkel och snabb. Men framförallt vansinnigt god. Grillkvällens stjärna! Välkommen in i köket!

Recept på hur man gör egen bea brukar inledas med svårigheterna. Vad som ska göras för att bemästra de olika problemen som kan dyka upp. Här gäller bara en sak: kör! Så enkelt är det verkligen.

Bearnaisesås är en klassisk sås till kötträtter, men den är också helt delikat till allt växtbaserat. Bara en sån sak som kokt färskpotatis och en klick bea. Ljuvligt!

Dragon är den bärande smaken och särskilt fin blir den om du har tillgång till esdragon. Det vill säga dragon inlagd i vinäger. Om inte så kanske du vill passa på att göra din egen till kommande beor och recept på den processen hittar du i inlägget här. Men nu till verket och om bara några minuter har du såsen på bordet.

Bearnaisesås – quick fix

  • 1 schalottenlök
  • ½ dl vinäger, gärna dragon, annars  röd- eller vitvins
  • ½ dl vatten
  • stjälkar av färsk dragon
  • 2 små ägg
  • 200 g smör
  • några kvistar persilja
  • blad från några kvistar färsk dragon
  • salt
  • svartpeppar

Gör såhär

  1. Hacka löken fint. Lägg den i en kastrull tillsammans med vinäger och vatten. Reducera, koka ihop, till ett par matskedar av spadet återstår.
  2. Sila upp i behållaren till en mixerstav. Låt svalna något innan äggen knäcks i. Salta och dra ett par tag på pepparkvarnen över.
  3. Smält smöret och håll koll på temperaturen som ska hålla 80 grader.
  4. Kör igång mixerstaven i behållaren och häll i det 80-gradiga smöret i en stråle samtidigt som du kör på med mixern. Såsen ska bli tjock och krämig.
  5. Finhacka persilja och dragon. Rör ner örterna och servera.

Vill du ha en kall sås med smak av bearnaise så hittar du en beamajo vid länken här.

Auberginepasta - skördefesten har börjat
Lindblomste - nu, som då, som sen