Hummustallrik- 20-talets gröna helgplock

7 mars, 2020
skogtillbord-hummusfat-mars20

En hummustallrik bygger på en grund av sammetslen, vitlöksdoftande, lätt citronsyrlig kikärtsröra. Sen släpper vi lös vår inre smak-kreatör och fixar topping på vegotema. Välkommen in i köket!

Jag gillar idén med den smakrika, vänliga kikärtsröran som grund. Med den utgångspunkten kan man göra mycket, men starten måste vara perfekt. Min favorithummus är körd i blender tills den är nästan vit och riktigt krämig. Matberedare går lika bra, men tar lite längre tid.

Förutom kikärtor på burk innehåller hummusen thahini, en pasta gjord på sesamfrö, och jag föredrar den ljusa, rinniga som är mixad av orostade frön. Citron ska i och salt, möjligen också lite vatten som tillsätts i pyttedoser efterhand som blendern går. Men var försiktig, hummusen får inte bli för lös.

skogtillbord-hummusfat-mars20
Hummustallrik med en grund av krämig, sammetslen kikärtsröra toppad med smak- och färgrik vegomix. Grönt 20-talsplock. Idag med greklandkänning.

Sen ska fatet toppas. Den här gången blev det en sorts grekiskt tema med rostad paprika, grillost, tomater, gurka, feferoni, rödlök och lite annat smått och gott.

Jag tänker variation. Mot det krämiga vill jag ha något krispigt, något friskt, något hett, något salt och faktiskt något fruktigt sött. Just idag fick några små druvklasar följa med paprikor och grillost in i ugnen.

Tanken är att fatet ställs så att alla når. Rostat pitabröd i bitar bredvid och så är det bara att hugga in. Passar perfekt framför mello eller till en filmkväll. Och jag har inte alls sagt något om nyttigt, eller hur?! Det här är gott helt enkelt, allt annat är en bonus.

Toppingen jag föreslår kommer inte att anges i exakta mått. Alla ska få något av allt, men fatet är tänkt som ett trevligt kvällsplock snarare än som en hel middag.

Hummustallrik

4 – 5 personer

  • 2 burkar kikärtor, cirka 500 g avrunnen vikt
  • ¾ dl tahini
  • 1 citron, saften
  • 1 stor vitlöksklyfta, riven
  • ¾ – 1 tsk salt
  • vatten
  • olivolja
  • paprikapulver

Topping

  • rostad paprika
  • grillost, i tärningar
  • rostade kikärtor
  • druvor, små klasar
  • pumpafrö
  • halverade småtomater och gurktärningar vända i vitlöksolja
  • skivad rödlök
  • oliver
  • feferoni

Tillbehör

  • pitabröd, rostade
  • grekisk yoghurt
  • ajvar relish

Gör såhär

  1. Häll av kikärtorna och lägg dem i en blender eller en matberedare tillsammans med thahini, citronsaft, vitlök och salt. Kör igång maskinen och stanna eventuellt någon gång för att fösa ner kikärtor från kanterna. Smaka av och späd försiktigt med vatten. Lite, lite den får inte bli lös. Kör tills du har en ljus, slät och krämig hummus. Bred ut på ett fat, droppa på olja och dutta över lite paprikapulver.
  2. Sätt ugnen på 225 grader. Skär paprikan på längden och lägg den på en plåt tillsammans med grillost i tärningar, en näve kikärtor, druvklasar och pumpafrö. Vänd i olja, salt, spiskummin, paprikapulver och rosta till fin färg.
  3. Dekorera fatet med det rostade och övrig topping. Servera med pitabröd och ett par småskålar med ajvar och tjock yoghurt.

Vill du prova en annan variant av helgplock med en bönröra i fokus så kan du kika vid länken här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Veckans råvara - lök
Koreansk friterad kyckling - Prova genast!