Grillade köttspett – sommartider hej, hej

16 juli, 2021
skogtillbord-grilla-köttspett-juli21

Grillade köttspett – doften av kött som lagts över en glödbädd är magisk. Små flammor slår upp av droppande fett och det är bara så mycket sommar. Välkommen ut till grillen!

Idag blir det köttprat. Av en som i huvudsak äter grönt, men just grillat kött..! Det känns genuint, ursprungligt och doften väcker något på samma sätt som alldeles nybakat bröd. Jag kan inte motstå.

Helst grillar jag egentligen hela bitar som biff i tjocka skivor. Den kan sedan skivas och serveras i tunna bitar. Kryddningen är enkel. Bara salt. Sedan svartpeppar direkt från kvarnen strax före servering.

Men så händer det att spetten kommer fram och då finns några bra-att-ha-knep.

Grillade köttspett – 6 tips

  1. Skär köttet i lika stora bitar. Små och större blandat kan bli en mix av kruttorrt och rått.
  2. Glaze penslas på strax innan köttet är klart. Eftersom glaze ofta är rätt söt kommer den bränna innan köttet är färdigt om den penslas på för tidigt.
  3. Marinad ska torkas av. Innehåller den fett som droppar blir flammorna för många och den trivsamma kolsmaken blir istället bara bränt.
  4. Vill du blanda grönsaker och kött på ett och samma spett så måste bitarna anpassas så att de inte är helt råa när köttet börjar bli klart. Lök kan med fördel sjuda några minuter i saltat vatten innan de delas och träs på spettet.
  5. Dubbla spett förhindrar att köttet snurrar runt och bara grillas på en sida.
  6. Jag som i andra sammanhang kryddar generöst är försiktig vid grillen. Undantaget är färsspett där man kan gå på rejält med smaksättning.

En av sommarens favoriter är just färsspett med örtsalsa och receptet kommer här. Färsen plattas till lite när de sätts på spetten och själva tillagningen går fort. Det kan trots allt vara bra att känna till att just färs ska tillagas till en innertemperatur på 70 grader. Inga blodiga spett eller hamburgare alltså.

Färsspett med örtsalsa

4 – 6 personer

  • 800 g köttfärs, nöt eller lamm
  • 3 skivor vitt formbröd
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 chilifrukt
  • några kvistar färsk oregano eller 1 tsk torkad
  • 1 ägg
  • 1 msk koncentrerad kalv- eller grönsaksfond
  • ½ tsk spiskummin
  • salt
  • svartpeppar

Örtsalsa

  • 1 knippa basilika
  • 1 knippa persilja
  • 1 – 1 ½ dl rapsolja
  • 1 vitlöksklyfta
  • salt

Gör såhär 

  1. Lägg färsen i en bunke. Mixa brödet till smulor. Riv vitlöken. Hacka chilin mycket fint. Finhacka oreganon.
  2. Blanda ingredienserna och forma lätt tillplattade avlånga biffar. Trä två spett på längden genom varje biff.
  3. Grilla eller stek till fin färg.
  4. Lägg de grovhackade örterna till salsan i en mixer. Hetta upp oljan till 55 grader och häll den genast över örterna. Lägg i vitlöken och lite salt. Mixa till en knallgrön örtsalsa.
  5. Servera spetten på salladsbädd med örtsalsan vid sidan.

Man kan undra varför oljan till örterna ska hettas upp? Svaret är att både smak och färg blir mycket intensivare av värmen.

Har du kyckling på grillmenyn så hittar du några tips om grillad, rimmad kyckling i inlägget här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Potatissallad med mormorsdressing
Tabbouleh - persiljans upprättelse