Potatissallad med mormorsdressing

17 juli, 2021
skogtillbord-potatissallad-mormorsdressing-juli21

Potatissallad med mormorsdressing – ni vet en lite sötsyrlig och samtidigt gräddkrämig. Inte det? Det ska vi ändra på. Välkommen in i köket!

Om jag snabbt skulle välja smaker som är, eller var, typiska för traditionell svensk mat skulle jag säga saltat, rökt och sötsyrligt.

Konserveringssmaker, som kom med en funktion och sedan börjat älskas som våra inhemskt typiska, trots att kyl och frys egentligen gjort dem överflödiga. Särskilt runt storhelgerna blir det tydligt vad som följt med genom tiderna och blivit tradition.

Idag blir det dressing, en såsvariant som kanske inte är urgammal, men jag har sett recept från 40-talet på sås liknande den här. Till potatis? Vet ej, men det blir verkligen mycket gott med den lite ättiksstickiga såsen som mildrats och blivit krämig tillsammans med grädde och äggula.

Socker känns kanske konstigt, men som sagt en av våra smaker och vanlig ihop med sill och i alla möjliga inläggningar. Ättika och socker är en smakkombination vi verkligen är vana vid.

Jag fick feeling och dekorerade salladen med kronblad av violer. Men, nej man måste verkligen inte. Vill man dekorera med något annat så är mitt tips en extra dos hackad eller plockad dill. Väljer man blommor ska de självklart vara ätliga.

Potatissallad med mormorsdressing

  • 6 – 8 personer
  • 1 kg färskpotatis
  • 1 gurka
  • 150 g sockerärtor
  • 1 knippa gräslök
  • 1 knippa dill
  • 100 g gröna blad, sallat, spenat

Mormorsdressing

  • 2 msk ättika, 12 %
  • 1 msk socker
  • 3 msk vatten
  • ¾ tsk gula senapsfrön
  • 1 dl grädde
  • 1 äggula
  • salt

Ätbar dekoration

  • kronblad av violer eller andra ätbara blommor

Gör såhär

  1. Skrapa potatisen och koka den i generöst saltat vatten. Låt svalna tills den är ljummen.
  2. Skiva gurka och sockerärtor. Skär gräslöken i tunna ringar och finhacka dillen.
  3. Bryt eller skär salladen i bitar.
  4. Koka upp ättika, socker, vatten och senapsfrö. Låt det bubbla någon minut så att lagen tjocknar något. Ta från plattan och låt svalna. Blanda den avsvalnade lagen med grädde och äggula. Smaka av med salt.
  5. Skär potatisen i bitar. Blanda salladens ingredienser, men vänta med dressingen tills strax före servering. Annars vissnar sallatsbladen i kontakt med syran. Dekorera eventuellt med ätbara kronblad.

Det finns flera inlägg med potatissallad som tema, vill du ha recept på en klassik krämig ska du klicka på länken här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Dill- och chilipicklade gulbetor
Grillade köttspett - sommartider hej, hej