Dill- och chilipicklade gulbetor

20 juli, 2021
skogtillbord-gulbetor-picklade-juli21

Dill- och chilipicklade gulbetor – få grönsaker är intensivare. Det knalligt gula och den söta, lite jordiga smaken av beta. Välkommen in i köket!

Späda rödbetor är fantastiska nykokta. En klick smör till och mer behövs inte. Annat är det med gulbetor som inte alls på samma sätt gör sig kokta. Både färg och smak mattas och de förlorar liksom gnistan.

Den som vill äta gulbetor varma gör gott i att dra på ugnen på 200 – 225 grader. Lägg sedan betorna skalade och klyftade i en form tillsammans med olivolja, salt och timjan, eller rosmarin, eller bådeoch. När betorna fått färg smakar de ljuvligt med något lite syrligt och något salt. Ett hett tips är att mixa ihop getost och rysk yoghurt till en slät röra. Mycket bra kombo.

Jag har aldrig provat att göra en klassisk inläggning på gulbetor, men den här varianten är återkommande. Jag picklar för direktkonsumtion, eller i alla fall för förtäring inom kort. Några dagar i kylen funkar bra, men sen ska de ätas upp. Och det brukar inte vara några problem.

Betorna förblir aningen knapriga och passar till det mesta där andra inläggningar serveras. Färsbiffar, stekt fisk eller på en macka med leverpastej.

Dill- och chilipicklade gulbetor

 • 500 g gulbetor
 • 1 röd lök
 • 4 dillkronor
 • 1 färsk medelstark chili
 • 1 citron

Lag

 • 1 dl ättika
 • 2 dl socker
 • 3 dl vatten

Gör såhär

 1. Skala betorna och skiva dem mycket tunt, gärna med hjälp av en mandolin. Skär rödlöken i fina ringar. Plocka fröna från ett par av dillkronorna men behåll en hel.
 2. Smaka försiktigt på chilin och låt styrkan avgöra mängd innan den hackas fint. Dela citronen på mitten. Skär ett par skivor och pressa saften ur resten.
 3. Lägg lagens ingredienser i en kastrull koka upp. Lägg betor lök, dill, chili och citron i en skål eller burk och häll den heta lagen över. Kyl sedan innan servering.

Vill du kika på ett recept med varm gulbeta i huvudrollen så hittar du en frasig råraka i inlägget här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Anitas vitlöksgurka - ett mästerverk
Potatissallad med mormorsdressing