Anitas vitlöksgurka – ett mästerverk

23 juli, 2021
skogtillbord- anitas- vitlöksgurka-juli 21

Anitas vitlöksgurka – ett är sant: inlagd gurka är inte detsamma som inlagd gurka. Kan tyckas som bara smådetaljer skiljer, men det här är ett litet mästerverk. Välkommen in i köket!

Gränsande till mina lotter ligger ett villaområde. Välskött med rejäla häckar som gör att vi inte alls stör varandra. Vi kan kalla det grannsämja. Och lite till faktiskt.

I det närmaste huset bor ett par som bryr sig. Vänliga ord. En vink vid grinden. Enkelt och trivsamt. Tidigt på säsongen blir jag ditropad och går därifrån med den vackraste pion jag sett. Innanför den där höga häcken bor en generös själ, Anita.

Jag hör ofta de andra koloniodlarna säga om växter och annat, att ja, den där, den kommer från Anita.

Häromdagen byter vi några ord om årets fantastiska gurkskörd, och en stund senare står hon där med en burk vitlöksgurka. Eget recept och jo, den brukar uppskattas. Kanske vill jag prova?

Morgonen därpå sitter två oerhört nöjda söner och lassar frukostmackorna med gurkan som snart är slut.

– Den bästa du gjort. Helt outstanding!

Ni fattar, det här är ett recept som måste delas. Ingen ska missa den här vitlöksgurkan. Tusen tack, Anita. Den är verkligen alldeles ovanligt god.

Mängden vitlök, lök, dillkronor och senapsfrö är ungefärliga och kan minskas eller ökas lite efter behag. Den här omgången fick precis plats i en tvåliters glasburk, men det går fint att använda sig av flera mindre burkar.

Som alltid gäller att burkarna ska steriliseras. Diska noga och lägg dem sedan i ugnen på 100 grader 15 min. Inläggningen förvaras i kyl. Och hållbarheten? Jag vet verkligen inte, men känner att ingen behöver undra. Den kommer vara slut lång innan något bäst föredatum.

Anitas vitlöksgurka

 • 1 kg västeråsgurka
 • 1 dl ättika (12 %)
 • 4 dl socker
 • 5 dl vatten
 • ½ dl salt
 • 4 vitlöksklyftor
 • 1 lök
 • 2 dillkronor
 • 1 – 1 ½ msk senapsfrö

Gör såhär

 1. Tvätta gurkorna mycket noga i kallt vatten.
 2. Rör ihop ättika, socker, vatten och salt tills sockret löst sig.
 3. Skala och skiva vitlöken tunt. Samma procedur med löken, skala och skiva.
 4. Skiva gurkan tunt och varva den sedan i burken med vitlök, lök, dill och senapsfrö. När burken är full häller du över lagen. Ställ burken i kyl och låt stå några dagar upp till en vecka innan det är dags att provsmaka.

Det verkar vara ett gurkans år. Bra skördar helt enkelt. Vill du ha ett par andra riktigt bra gurkrecept så tycker jag att du ska prova riven inlagd gurka som finns i inlägget här eller mjölksyrad gurka som finns vid länken här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Pestoskruvar - nattjäst, basilikadoftande
Dill- och chilipicklade gulbetor