Pestoskruvar – nattjäst, basilikadoftande

25 juli, 2021
Kategori:
skogtillbord-pestoskruvar-juli21

Pestoskruvar – matbröd med trevlig uppsyn och ljuvliga dofter. Lång jästid och smakrik fyllning ger karaktär. Välkommen in i köket!

Ett bröd som fått tid och extra omsorger blir verkligen en del i måltiden. Som en liten rätt i sig. Och vid sidan av ett bra bröd behövs inte så förskräckligt mycket mer. Tänk en god lufttorkad skinka, gärna svensk spickeskinka. En tomatsallad med någon ost och en skiva melon. Det räcker långt.

Jag fyller brödet med pesto. Förr följde jag alltid receptet som det oftast skrevs med pinjenötter och parmesanost. Nuförtiden freestylar jag med svensk lagrad ost och mandel, hasselnötter eller något frö, solros är gott. Men basilikan ger jag inte upp.

Mängderna är väldigt ungefärliga. Jag mäter aldrig exakt, men det ska till en stor knippa basilika, som två krukor. En knapp dl nötter, 1 dl riven ost, 1 vitlöksklyfta, lite salt och någon dl rapsolja. Ibland kör jag hälften raps och hälften oliv, men som sagt mycket ungefärligt. Jag kör min i en minimixerskål som hör till min stavmixer och den behöver inte bli helt slät. Om någon frågar mig alltså.

Baket behöver planeras eftersom degen ska jäsa kallt i många timmar. Väl värt eftersom det kommer så mycket smak med lång jästid. Resultatet är ett kanonbröd som passar på en buffé, till soppa, till sallad, vid grillen, på utflykten och kort sagt till mycket. Jag gör en plåt ibland bara för att styckfrysa och ha till snabba soppluncher.

Pestoskruvar

  • 12 stycken
  • 25 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk honung
  • 2 tsk salt
  • 11 dl vetemjöl special

Fyllning

  • 1 ½ – 2 dl pesto, färdigköpt eller egen

Gör såhär

  1. Smula jästen i en bunke. Häll på vattnet som ska vara kallt. Blanda tills jästen löst sig.
  2. Häll på olivolja, honung, salt och 3 dl av mjölet. Rör ihop till en jämn smet.
  3. Blanda i resten av mjölet till en lös deg. Täck bunken och ställ i kyl över natten.
  4. Sätt ugnen på 225 grader. Skrapa ut degen på lätt mjölat bakbord. Vänd den i mjölet och kavla sedan ut den till en plåtstor rektangel. Bred pesto över hela ytan. Vik på mitten så att peston hamnar mitt i. Skär 12 stycken remsor. Vrid dem till skruvar, lägg på plåt och grädda cirka 15 minuter till fin färg.

 

Vill du kika på en grandios tomatsallad att servera till så ska du kika på inlägget här. Skippa brödet i salladen, i övrigt passar den utmärkt. Allt gott! Hälsar Kat : )

Blåbärspaj med knäcktäcke
Anitas vitlöksgurka - ett mästerverk