Blåbärspaj med knäcktäcke

29 juli, 2021
skogtilbord- blåbärspaj-knäcktäcke

Blåbärspaj med knäcktäcke – Ugnen är igång. Jag är lätt myggbiten och mycket blå om fingrarna. Det bådar gott. Välkommen in i köket!

Jag älskar siffror kopplade till blåbär. De är så galet stora att ingen kan stå emot. Vi kan inte låta dessa enorma mängder superbär förgås i ensamhet därute. Hör här, ett skapligt blåbärsår räknar man med att det finns 600 000 000 kg blåbär därute.

Helt galet och ännu märkvärdigare är att av de mängder som plockas exporterar vi 90 procent?! Ni får göra vad ni vill med siffrorna, men jag ger mig genast ut i skogen : )

Dagens skörd går till ett årligt återkommande projekt: den knäckiga blåbärspajen. Mycket enkel att göra och verkligen vansinnigt god.

Den har dessutom ett extra underhållningsvärde eftersom samtliga pajätare ägnar en trivsam stund åt att testa knäcket i täcket. Man slår lätt med baksidan av skeden och njuter av ljudet. Nog om detta nu bakar vi!

Blåbärspaj med knäcktäcke

  • 500 g blåbär
  • ½ dl strösocker (byt eventuellt mot syltsocker och strunta i så fall i potatismjölet)
  • 1 msk potatismjöl eller majsstärkelse

Knäcktäcke

  • 150 g smör
  • 2 dl socker
  • ½ dl vispgrädde
  • ½ dl sirap, ljus
  • 1 dl hel mandel
  • 2 ½ dl havregryn
  • 1 ½ dl vetemjöl
  • 1/2 tsk grovt krossad kardemumma
  • ½ tsk salt
  • ½ tsk bakpulver

Gör såhär

  1. Blanda blåbär med socker och potatis- eller majsstärkelse. Använder du syltsocker så kan du skippa stärkelsen. Häll upp bären i en form eller panna.
  2. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg smör, socker, grädde och sirap i en kastrull. Värm på medelhög värme några minuter till en stillsamt småputtrande knäcksmet.
  3. Grovhacka mandlarna och blanda ner dem i smeten tillsammans med havregryn, vetemjöl, kardemumma, salt och bakpulver. Rör ihop till en jämn smet och bred genast ut den över bären i formen.
  4. Sätt in pajen i ugnen och grädda till fin färg i 25 – 30 minuter.
  5. Servera ljummen med vaniljglass.  Och innan du äter glöm inte att knacka på ytan.

Det här är en av sommarens mest efterlängtade fikastunder, liksom den när det serveras blåbärspaj med inbakad vaniljkräm och smul. Vill du veta mer så finns recept vid länken här. Allt gott! Kat : )

Inlagd gurka - tre varianter
Pestoskruvar - nattjäst, basilikadoftande