Hett tips – grilla rimmad kyckling

15 juni, 2020
Kategori:
skogtillbord-kyckling-grillad-rimmad-juni20

Här kommer ett hett grilltips: Grilla rimmad kyckling. Saftigare och smakrikare! Välkommen ut på lotten!

Grillad kyckling är en favorit, men hur gör man för att få köttet mört och saftigt samtidigt som det har en riktigt fin grillyta? Ofta blir det snyggt, men torrt. Ibland snyggt, men lite rått. Jag vill ha bättre än så. Provar att rimma den och aha, det är så man gör.

Metoden att rimma är underskattad. Den känns lite föråldrad, färgad av rätter som rimmat fläsk eller julskinka. Men där ska vi tänka om, den passar till mycket.

Rimmat hör ihop med salt och först kan man tänka sig att salt är uttorkande. Stämmer i ett första skede, men ger man det lite tid så är det tvärtom ett sätt att göra köttet saftigare.

skogtillbord-kyckling-grillad-rimmad-juni20
Grilla rimmad kyckling! Lite saftigare med en lätt, fin sälta.

Jag rimmar i lag och först kommer den salta vätskan dra fukt ut kycklingbitarna, men processen vänder och efter en stund dras vätska istället in i köttet.

Eftersom det är både salt och socker i lagen så kommer grillytan bli knaprig och jättefin.

Jag grillade en ny styckdetalj av kyckling. Tror att den kallades kycklingsteak. Det är i alla fall en urbenad klubba med skinn. Frågar ni mig så slår klubba bröstbiten med råge. Mer smak och saftigare.

Jag gjorde en lag och lät bitarna ligga i ett par timmar. Sedan torkades de noga, veks ihop till snygga paket och stoppades i halster. Mina grillskills har snabbt förbättrats med halsterinköpet. Fisk, grönsaker och nu kyckling funkar fint att klämma fast i gallret. Enkelt att vända och inget fastnar. Älskar`t!

Grilla rimmad kyckling!

  • 1 kycklingsteak per person, eller 150 – 200 g benfri kyckling
  • 1 l vatten
  • 1 dl salt
  • 1 rågad msk socker

Gör såhär

  1. Lagen ska täcka köttet, är det för lite gör du större mängd. Blanda lagen så att salt och socker löser sig. Man kan också koka upp den och kyla helt innan kycklingen läggs i.
  2. Rimma i ett par timmar. Ta upp bitarna, vik ihop och lägg i halster. Pensla lätt med olja.
  3. Grilla direkt över glöd till fin färg innan du flyttar halstret och låter köttet nå en innertemperatur på 70 grader i indirekt grillvärme. Det vill säga vid sidan av glöden med locket på.

Pensla eventuellt med glaze precis på slutet. Recept på en rabarbervariant finns i inlägget här. Annars är det både gott och vackert att strö över färska örter. Och rivet citronskal kanske?!

Till detta en krämig potatissallad. Låt mig föreslå en med somrig, ljuvlig caesardressing som du hittar vid länken här.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Midsommarpotatis
Märtas chokladkakor - kakdrottningens favorit