Märtas chokladkakor – kakdrottningens favorit

9 juni, 2020
Kategori:
skogtillbord-chokladsnittar-juni20

Märtas chokladkakor – klart man blir nyfiken när Birgitta Rasmusson utnämner dem till sin absoluta favorit. Vi bara måste baka! Välkommen in i köket!

Kaffestunden är helig. Men så olika det kan vara. För mig handlar det om tidig morgon. Bara jag är vaken och bredvid mig en stor pressobryggare till bredden fylld med hett kaffe. Så startar jag dagen. Varje dag, med nästan en liter svart kaffe. Inget annat och den stunden är en av dagens bästa.

Kakor har vi aldrig, men herregud vad nyfiken jag blev. Och sugen faktiskt. Både på bak och kakfika när jag hamnade i ett inslag där Birgitta Rasmusson bakar skurna chokladkakor och berättar historien om klassikerboken ”Sju sorters kakor” som gavs ut första gången 1945 och sedan sålt i 4 miljoner exemplar.

Birgitta har samlat en skatt och många av recepten är helt underbara, men hon har en  favorit, Märtas chokladkakor. Kakdrottningen har talat och ni hör ju, vi bara måste baka!

skogtillbord-chokladsnittar-juni20
Nyp ihop degen snabbt och forma en ungefär 20 cm lång rulle. Jobbar du för länge med degen kommer smöret smälta och börja krypa ur degen.
skogtillbord-chokladsnittar-juni20
De avlånga rullarna ska plattas till lite grann och jag kör med knogarna. Pensla med uppvispat ägg och strö med pärlsocker. Du vet väl att en nypa salt i det vispade ägget ger det en perfekt konsistens för pensling.

Märtas chokladkakor

 • 200 g smör
 • 5 dl mjöl
 • 2 ½ dl socker
 • 4 msk kakao
 • 1 msk vaniljsocker
 • 1 tsk bakpulver
 • 1 ägg

Pensling

 • 1 ägg
 • pärlsocker

Gör såhär

 1. Sätt ugnen på 200 grader. Se till att smöret är rumstempererat.
 2. Häll upp alla de torra ingredienserna på ett bakbord eller i en skål. Blanda lätt och gör en grop i högen. Knäck ner ägget och klicka i smöret.
 3. Nyp snabbt ihop degen och forma en cirka 20 cm lång rulle. Dela i sex bitar. Rulla ut till sex längder lika långa som kortsidan på ett bakplåtspapper. Platta till dem något och pensla med uppvispat ägg. Strö över pärlsocker och grädda i cirka 15 minuter.
 4. Ta ut plåten och skär genast kakorna i sneda snittar.

Och visst blir det gott. Jättegott! Jag fyller en burk och redan några timmar senare skramlar bara lite pärlsocker kvar på botten. Hela familjen har knaprat i smyg. Vill du kika själv på Birgittas baksession så klicka på länken här.

Andra goda chokladkakor hittar du i inlägget om en ”kärleksmums-kladdkaka” eller i det som handlar om brownies bakade med svarta bönor. Betydligt godare än det låter. Allt gott hälsar Kat : )

Hett tips - grilla rimmad kyckling
Potatissallad Caesar