Tomatrisotto – krämig smakbomb

17 september, 2021
skogtillbord-tomatrisotto-sept21

Tomatrisotto – djupa, komplexa smaker, krämig struktur och vackra färger. Tomatsäsongen pågår för fullt och jag ger järnet! Välkommen in i köket! 

Smaken av en solmogen tomat är komplex. Söt med en pigg syrlighet, men där finns också ett djup och en rymd. Något som tar plats. Det är umami. Den femte grundsmaken. Nämns ofta i samband med kött och ost, men finns dessutom i tomat.

Allra tydligast blir det när tomaterna värms och kokas ihop något. Smakerna koncentreras helt enkelt. I år har jag confiterat tomter på löpande band. De får ligga i olja med vitlök och kryddor riktigt länge på låg värme. Och de passar till allt.

skogtillbord-tomatrisotto-sept21
Tomatrisotto med confiterade körsbärstomater är en saga i sig. Det går lika bra med en snabbare ugnsrostad variant, men har du tid och lust så..recept i länken nedan.

Jag mixar till sås och serverar till pasta, till fisk, kött, till rostad potatis, stekta ägg..och så vidare. Vi strösslar de små juvelerna i en sallad och äter med burrata och gott bröd. Jag har de i vegetariska bowls tillsammans med hummus, oliver och rostade grönsaker. Ja ni fattar, de förgyller det mesta.

Och idag är det risottodags. Risotto är lätt. Och gott! Tips för dig som känner osäkerhet finns vid inlägget här. Annars är det bara att hänga med i svängarna direkt.

Receptet på de confiterade tomaterna har du vid inlägget här. Mitt tips är: gör en stor sats. Du kommer inte att ångra dig.

Tomatrisotto

4 personer

 • 500 g confiterade eller ugnsrostade körsbärstomater
 • 8 – 9 dl höns- eller vegobuljong
 • 1 schalottenlök
 • 3 dl risottoris, Carnaroli eller Arborio
 • 1 ½ dl vitt vin
 • 2 dl finriven, smakrik ost
 • 1 msk smör
 • färska örter, persilja eller basilika

Gör såhär

 1. Koka upp buljongen och håll den varm.
 2. Hacka schalottenlöken riktigt fint och stek den varsamt i en kastrull med lite olja. Löken ska inte ta färg, bara mjukna och bli glansig.
 3. Rör ner riset som får fräsa med någon minut innan vinet hälls på. Låt vinet koka in samtidigt som du rör i pannan. Fortsätt att späda med den heta buljongen, lite i taget. Rör och späd, rör och späd.
 4. Riset kommer att vara perfekt kokt med en aning tuggmotstånd efter 18 – 20 minuter. En av de viktigaste detaljerna i ett risottokok är att låta rätten vara krämig. Den ska vara lös absolut inte grötig.
 5. Rör i ost och smör tillsammans med en del av tomaterna. Lägg genast upp i tallrikar, toppa med resten av tomaterna lite extra ost och finskurna örter. Servera genast!

Risotto ska aldrig vänta på servering. Nygjord är den fullkomligt underbar, men den förlorar snart charmen om den får vänta.

Är du i svampplockartagen så hittar du recept på en kantarellrisotto vid länken här. Och vill du lära mer om den femte grundsmaken umami så kan du kika på inlägget om torkad svamp här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Baba ganoush - auberginröra att älska
Torkad svamp - en favoritkrydda