Confiterade tomater – en smakexplosion

12 augusti, 2021
skogtillbord-tomater-confiterade-aug21

Confiterade tomater – nästan ingen matlagning alls men, jag lovar, det här är en sensation i koncentrerad, fördjupad smak. Välkommen in i köket!

Ibland är det så enkelt. Utan att tänka särskilt mycket alls har man på tallriken framför sig en rätt som…ja, slår det mesta. Råvarorna var så bra att de gjorde jobbet själva.

Varje dag plockar jag tomater. I mängd. De flesta i växthusen, men några plantor är satta på friland och uppriktigt sagt glömmer jag dem ibland i många dagar. Men så idag såg jag det röda pärlbandet under solrosorna och plockade ihop en skaplig mängd fina små körsbärstomater som fått mogna på kvist i solen. Lyckliga dem.

Hemma hade jag annat att göra än att ta hand om tomater så jag bara stjälpte upp dem i en form, la i lite goda grejer som råkade finnas inom räckhåll och hällde på olivolja. Där har ni förresten innebörden av confiterat – kokt i olja. In i ugnen på 125 grader och där fick de sedan stå. Efter ett par, kanske tre timmar tog jag ut formen och den doften.

Lilla E och jag kokade pasta, rev god ost och så tog jag hälften av tomaterna som mixades innan jag blandade dem med ångande nykokt pasta. Ost och ett gäng av de hela tomaterna på och…det var så gott! De riktigt mogna små tomaterna hade fått en djup, söt, intensiv smak. Ni bara måste prova!

Den som använder tomater som inte fått den långa, soliga mognadstiden kan addera lite honung till ingredienslistan.

Confiterade tomater

  • 500 g körsbärstomater, eller fler
  • 1 hel vitlök
  • 1 chili, medelstark
  • färsk timjan några kvistar
  • 1 ½ dl olivolja
  • salt

Gör såhär

  1. Sätt ugnen på 125 grader. Häll upp tomaterna i en ugnsfast form. Dela den hela vitlöken på mitten och lägg i formen. Lägg ner chili, timjan och häll på oljan. Salta lätt.
  2. Sätt in formen och låt den stå ett par, eller tre timmar.
  3. Härifrån finns många vägar. Jag tog hälften av tomaterna, vitlöken, chilin och en del av spadet, lade alltihop i en mixer och körde till en gudomlig sås som blandades med nykokt pasta. Riven ost och resten av de hela tomaterna fick toppa härligheten. Ljuvligt gott.

Den som vill använder de små juvelerna till en köttbit, till fisk, på grillat bröd eller till något annat fiffigt. Vill du testa ett annat bra tomatrecept så tycker jag du ska kika på min tomatsallad med pesto och burrata vid länken här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Rödbets- eller tomatpaj till kräftskivan
Pannbiff med lök - älskade husman