Rödbets- eller tomatpaj till kräftskivan

13 augusti, 2021
skogtillbord-tomatpaj-kräftkalas-aug21

Dillkronor och ringblommor. Augusti. Kräfttider! Skaldjuren är mittpunkt, men de behöver sällskap. Tomatpaj eller rödbetspaj blir perfekt på sensommarens festbord. Välkommen in i köket!

Bästa kalastiden. Äntligen levererar trädgården allt man kan önska. Marknaderna har öppnat igen och överallt finns nyskördat att ta del av. Det är lätt att duka upp storstilat.

Förutom kräftorna behöver vi fylla på med annat. En av de givna rätterna brukar vara paj. Ofta med förnamnet ”Västerbottens”, men jag tänker att man gott kan lägga till lite annat.

De flesta grönsaker passar att stoppa i en paj och jag har valt två varianter. Paj är så enkelt att du utan att tveka kan byta mot andra grönsaker eller varför inte kantareller.

Tänk bara på att först tillaga det som ska stoppas i. Svamp ska stekas och knaprigt hårda grönsaker kokas eller ännu hellre få en stund i ugnen innan de hamnar i pajen. Det gör mycket både för smak och konsistens. Fyllningen kommer inte att bli klar under gräddningen annars.

Vill du satsa på en rödbetspaj så finns recept vid länken här och känner du att en grönsaksfri Västerbottensostpaj är ett klockrent val så finns recept här.

Tomatpajen har du här:

Tomatpaj med prästost

8 bitar

Pajskal

  • 3 dl vetemjöl
  • 150 g kallt smör
  • ½ tsk salt
  • 1 msk kallt vatten

Fyllning

  • 1 finhackad gul lök
  • 2 finhackade vitlöksklyftor
  • 3 ägg
  • 3 dl crème fraiche
  • 150 g riven prästost, eller Västerbottensost
  • 350 g tomater, gärna blandade sorter

Gör såhär

  1. Lägg mjöl tillsammans med bitar av smöret och salt i en matberedare. Kör smuligt. Häll på vatten och kör beredaren tills degen går ihop. Lägg degen i kyl minst en timme.
  2. Sätt ugnen på 225 grader. Kavla ut och klä en springform med degen. Frys formen i 15 min så rasar inte kanterna när degen förgräddas. Grädda degskalet till fin färg cirka 10 min.
  3. Stek lök och vitlök. Blanda ihop ägg och crème fraiche. Fördela lökfräs och ost över degbotten och häll på smeten. Skiva tomaterna och lägg dem över pajen. Grädda till fin färg cirka 30 min.

Jag tänker mig att pajen blir kanon som en av flera rätter på kräftbordet. En generös sallad, gott bröd, några röror och ost förstås. Vi har ibland kört med små kalvfärsbiffar, smörfrästa kantareller och någon potatisvariant. Men som sagt en paj är en rätt bra utgångspunkt. Allt gott! Hälsar Kat :

Pinocchiotårta med blåbär - efter kräftorna
Confiterade tomater - en smakexplosion