Potatisstomp med pepparrot och senapssting

22 november, 2021
skogtillbord-potatisstomp-pepparrot-senap-nov21

Potatisstomp – ett grovt stött mos. Ett snabbt sätt att snäppa upp potatiskoket från ordinärt till något alldeles extra. Välkommen in i köket!

Slå upp stomp i en ordbok och den hänvisar till musik. Inte ett ord om mat. Ingen känns vid den ångande potatisen, perfekt att servera till en stekt korv, en bit panerad fisk eller ett par klyftor ugnsrostad kål.

Alltså ännu angelägnare att hålla fram den i ljuset. Potatismos är inte som man först kan tro en sak. Den kan serveras i många varianter från den vardagligt mjölkvispade till lyxig, helt slät smördoftande puré.

Stompad potatis är en variant som passar särskilt bra att smaksätta. Ett grovstött mos. Gärna med bitar kvar. Och mycket gärna i sällskap av créme fraiche och smör. Inga mängder, men tillräckligt för att lyfta smaken av potatis och bädda för ytterligare smaksättning.

Ost till stomp är klockrent. Riven ska den vara förstås. Baconströssel! Stekt svamp, eller en rejäl näve färska örter. Till dagens rätt blir det pepparrot och senap. Mycket fin kombo och två av potatisens verkliga smakkamrater.

Potatisstomp med pepparrots- och senapssting

4 personer

800 g potatis

  • 1 ½ dl crème fraiche
  • ½ msk skånsk senap
  • 2 msk rumsvarmt smör
  • salt
  • svartpeppar
  • 2 – 3 msk färskriven pepparrot
  • finhackad persilja
  1. Skala och koka potatisen i saltat vatten. Häll av och låt ånga en stund. Stöt potatisen till ett grovt mos. Det ska vara tydliga bitar kvar.
  2. Blanda crème fraiche och senap. Vänd ner blandningen tillsammans med smöret, salt och peppar i den heta potatisen. Strö över riven pepparrot och persilja.
  3. Mycket gott till stekt fisk eller ihop med en korvrätt.

Säger dagsformen att det står lyx på att-göra-listan så föreslår jag en len potatispuré. Receptet har du här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Kantarellgnocchi
Baka med choklad - novembers motto