Kantarellgnocchi

26 november, 2021
skogtillbord-gnocchi-kantarell- nov21

Kantarellgnocchi – den tidiga vinterns smaker i trivsam enighet. Runt gnocchin samlas svamp, lök, kål, timjan, svartpeppar och lagrad ost. Välkommen in i köket!

Pasta eller potatis? Potatis eller pasta? Varför välja. Gnocchi är den perfekta kombinationen. Av bland annat pressad kokt potatis och mjöl blandar jag snabbt ihop en deg, skär i bitar och sätter en mig närstående liten kille på att trycka till bitarna med en gaffel. Teamwork när det är som bäst.

Kokar sedan hastigt och steker genast till fin färg. Låter det krångligt? Inte alls faktiskt. Mer om gnocchi finns att läsa i inlägget här. Eller strunta i det och kör bara.

Bästa sättet att ta sig an rätter med flera moment är att sätta sig in i restaurangbegreppet mise en place. Innebörden är ungefär: Tänk innan du sätter igång. Ha koll på vad som ska göras och plocka fram allt innan du startar.

Bara att sätta igång alltså : )

Kantarellgnocchi

4 personer

 1. 1 kg potatis av mjölig sort
 2. 150 g vetemjöl
 3. ½ tsk salt
 4. 2 äggulor
 5. potatismjöl

Tillbehör

 • 1 l kantareller, ca 250 g (eller annan svamp)
 • 200 g grön- eller savoykål
 • 12 små steklökar
 • timjan, färsk eller torkad
 • salt
 • svartpeppar
 • 1 ½ dl riven, lagrad ost
 1. Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten. Låt den svalna något innan den pressas i en potatispress.
 2. Blanda snabbt potatis, mjöl, salt och äggulor till en deg som delas i fyra bitar. Pudra med potatismjöl och rulla till korvar med en dryg cm i diameter. Skär i bitar om ett par cm. Tryck till varje gnocchi lätt med en gaffel.
 3. Koka upp rikligt med saltat vatten i en kastrull och koka gnocchin i ett par omgångar. De kommer sjunka för att stiga upp till ytan när de är klara. Ta upp med hålslev och låt dem rinna av.
 4. Hetta upp olja i en panna och stek den kokta gnocchin till fin färg och krispig yta. Lägg åt sidan.
 5. Ansa och stek kantarellerna. Koka samtidigt upp vatten i en kastrull. Koka den ansade kålen och skalade löken ett par minuter. Låt rinna av innan löken halveras och steks tillsammans med kålen vid sidan av kantarellerna.
 6. Krydda med timjan, salt och peppar. Vänd ner gnocchin och servera med riven ost.

Än finns det kantareller i många butiker, både gula och trattisar. Annars funkar det fint med annan svamp. Och det går alldeles utmärkt med odlade varianter. Än en gång tipsar jag om P1s program Meny. I senaste avsnittet pratar en av mina favoriter i matvärlden, Martin Nordin, om olika odlade svampsorter.

Vill du kika på fler svamprecept så finns en soppa i inlägget här. Och en helt underbar svamprisotto om du klickar på den här länken. Allt gott! Hälsar Kat : )

Saffransrisotto - guldgul klassiker
Potatisstomp med pepparrot och senapssting