Norska fiskekaker alias fiskfärsbiffar

13 januari, 2022
Kategori:
skogtillbord-fiskekaker-jan22

Norska fiskekaker – eller ska vi säga fiskfärsbiffar? Fluffigt lätta, milda små skapelser att servera till potatismos och ärtor. Välkommen in i köket!

Man kan undra varför de inte står på middagsbordet oftare. De har allt. En rätt på fisktema, men med färskänsla.Och det gillar vi, eller hur!? Innanför den gyllenbrynta ytan döljer sig en lätt, kritvit fiskfärs. Och smaken är okomplicerad. Barnvänlig. Vardagsvälkommen.

Torsk eller kolja är huvudingrediens, båda sorter som bjuder på en mild fisksmak utan att bli påträngande ”fiskiga”. Jag gör de oftast på färsk fisk. För att vi har en bra fiskdisk i närheten och för att de frysta kan bli lite blöt.

skogtillbord-fiskekaker-jan22
Fiskkbiffar! En sån enkel och genial lösning på önskan om att äta mer fisk. Här i en lite lyxigare variant med lax som huvudingrediens. Havets Wallenbergare – precis så gott som man kan ana. Receptlänk nedan.

Båda varianterna funkar, men det kan vara bra att addera lite extra potatis- eller maizenamjöl om de görs på fryst filé. Vi vill inte att de spricker i pannan.

Generellt vill jag äta mer fisk och det här är ett enkelt sätt som passar alla. I norska recept ingår ofta muskot. Jag har valt att strunta i det och istället riva ner en gnutta i potatismoset jag serverar till.

Varierar den här med en lite lyxigare fiskbiff som jag gör med lax, Havets Wallenbergare. Vi du kika så finns recept på dem här. Och nu till fiskekakerna.

Norska fiskekaker

4 personer

 • 500 g torsk- eller koljafilé
 • 1 gul lök
 • 1 skiva vitt formbröd
 • 1 ägg
 • ½ dl grädde
 • 1 ½ msk potatis- eller maizenamjöl
 • 1 tsk salt
 1. Skär fisken i bitar och kontrollera att det inte finns några kvarglömda ben.
 2. Hacka löken och stek den varsamt tills den blivit glansig och fått lite färg.
 3. Mixa löken med brödskivan, ägg, grädde, stärkelsemjöl och salt. Lägg i fisken och mixa till en färs.
 4. Forma biffar, 8 – 12 stycken beroende på hur stora du vill ha dem. Stek i olja till fin färg.
 5. Servera med fluffigt potatismos, ärter, snabbstekt spenat och citron.

Kanske vill du ha ett riktigt restaurangfint mos? Kolla receptet här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Räkpasta - en januariynnest
Vardagspotatis - mer än en knöl