Fars dag med portergryta

11 november, 2023
skogtillbord-portergryta-nov23

Portergryta – Mört kött, och dofter av svarta vinbär, svamp och mustig porter. En klassiker. Välkommen in i köket!

Vem minns Hiram? Svenska Dagbladets matskribent under många, många år och en tecknare av rang. Jag var för liten, men minns min mammas förtjusta fnittrande framför matsidorna. De bjöd på mer än sinnrika recept. Hiram var ett geni i sin genre helt enkelt.

Kanske är hon inte alls upphovet till Portersteken, men jag vet säkert att den finns med i en av hennes kokböcker. Förmodligen med en knorr som saknades i originalet och jag är inte sämre. Jag gör en gryta på temat kött, svarta vinbär och riktigt mörkt öl.

Tanken är att köttet ska bli sönderfallande mört. Så som det bara blir efter långt och trivsamt puttrande i grytan. Högrev gör jobbet och den som har tillgång till älgkött har en skatt att stoppa ner i grytan. Annars funkar nötkött fint.

Och så har vi fars dag. Allvarligt talat är jag usel på dagar. Upptäcker för sent eller missar totalt. Bra då att man har barn som håller koll. Önskemål om portergryta till fars dag kom från en dotter som kanske var mer sugen själv än ömmande för sin pappa. Spelar väl egentligen ingen roll eftersom alla runt bordet kommer bli nöjda.

Nu lagar vi mat och ni vet väl att bästa gryttipset är: Laga idag – ät i morgon. En gryta är alltid bättre dag två.

Portergryta

6 personer

1,2 – 1,5 kg högrev av älg eller nöt

2 gula lökar, finhackade

2 vitlöksklyftor, finhackade

2 morötter, i små tärningar

¼ rotselleri, i små tärningar

6 dl vatten

¾ dl koncentrerad vilt- eller oxfond

1 flaska porter

½ dl svartvinbärssylt, gelé eller outspädd saft

2 lagerblad

4 enbär, grovt krossade

¼ tsk timjan eller färska kvistar

salt

svartpeppar

2 dl crème fraiche

Förslag att toppa grytan med

Stekt svamp

Ugnsrostade smålökar

Ugnsrostad morot i mindre bitar

Persilja

Färsk timjan

  1. Tärna köttet i grytstora bitar. Salta och stek till fin färg runtom.
  2. Ta fram en gryta och stek lök, morötter och rotselleri på relativt låg värme minst 10 minuter. Fräset ska knappt ta färg.
  3. Lägg ner grytbitarna och fyll på med vatten, den mindre mängden fond, porter, svartvinbärssylt eller liknade, lagerblad, enbär och timjan.
  4. Sätt lock på grytan och låt puttra på låg värme tills köttet är riktigt mört 1 ½ – 2 timmar. Smaka av under tiden och fyll eventuellt på med vatten och mer fond. Avsluta med svartpeppar och salt om det behövs. Och nu ska grytan kylas för att vänta in morgondagen.
  5. Hetta upp grytan och sedan har du ett val att antingen öra ner crème fraiche eller att servera den bredvid för var och en att lägga en klick direkt i tallriken. Jag gillar den senare varianten eftersom jag gillar grytans mörka svartröda svarta färg.
  6. Dags att toppa med stekt svamp, små fina stekta lökar, ugnsrostad morot och färska kryddörter.
  7. Kokt potatis i all enkelhet till.

Så himla skönt att ha morgondagens middag i hamn redan nu. Och så gott! Tips på hur du gör de allra finaste och godaste smålökarna har du här. Vill du lägga mer krut på söndagens firande med en förrätt så har jag en lyxig löjromsvariant och en skagentallrik vid länken här. Efterrätt? Varför inte göra en enkel äppeldessert i glas som du hittar i inlägget här.

Allt gott, särskilt till alla fäder, hälsar Kat : )

Årets stora saffransbak börjar nu
Raggmunk med fläsk - en konfliktrisk