Raggmunk med fläsk – en konfliktrisk

6 november, 2023
skogtillbord-raggmunk-nov23

Raggmunk med fläsk – Vad är väl en tisdagslunch utan dig? Definitivt värt en konflikt! Välkommen in i köket!

En av mina söner är hamnarbetare. Kör containerlastare på 90 ton och trivs. Ett jobb där arbetstiden startar vid 7:00, men där arbetslaget samlas för frukostfika redan vid sexbläcket. Bara för att de vill. Stämningen är kort sagt mycket god. Tills dagen när diskussionen startar om vilka lunchställen som ska leverera veckans käk.

Ett visst antal restauranger är listade som matleverantörer för hamnfolket. Nu ska några plockas bort och andra signas upp. Och nu händer det, en schism bryter ut med höjda röster och nävar i bordet. Det handlar om raggmunk med fläsk. Ingen av de föreslagna matleverantörerna har raggmunk på menyn. HR kopplas in och efter förhandling blir ingen utan sin älskade tisdagslunch. Lugnet sänker sig.

Frågan är vad de kommer att få? En gammaldags raggmunk på Wretmans vis eller en mer pannkaksliknande som många håller högst idag.

Tore Wretman, husmanskostens nestor, beskriver en raggmunk som grovt riven potatis blandad med ägg och lite salt. Som en råraka skulle jag säga. Vänder man sig till nutida recept känner man igen pannkakssmeten med mjöl, ägg och mjölk som sedan blandas med finriven potatis.

Jag gillar båda, men idag blir det en kombination. Grovt riven potatis i pannkaksliknande smet. Håll till godo.

Raggmunk med fläsk

4 personer

800 g fast potatis

2 dl mjöl

4 – 5 dl mjölk

2 ägg

salt

Tillbehör

Stekt rimmat fläsk

Rårörda lingon

  1. Skala potatisen och riv den grovt. Lägg i durkslag.
  2. Häll upp mjöl i en skål. Häll på ett par dl mjölk och vispa smeten klumpfri. Fortsätt att vispa i mjölk varvat med ägg. Salta med en rejäl nypa.
  3. Krama ur så mycket vätska som möjligt ur potatisen och blanda med smeten.
  4. Hetta upp olja och smör i en panna. Klicka i smeten och forma skapligt runda raggmunkar. Jag brukar få till två stycken rätt tunna åt gången i en stor panna. Stek på medelvärme. De ska få fin färg och frasig yta utan att brännas.
  5. Servera genast tillsammans med stekt, rimmat fläsk och rårörda lingon.

Jag håller med hamnfolket. Det här vill vi absolut inte vara utan. Potatis och husman i ett. Bästa kombinationen. Och inte passar raggmunk bara som tisdagslunch. Måndag middag funkar finfint liksom alla andra dagar, tidigt eller sent.

Vill du kika på Wretmans variant som för övrigt är liknar den som Raggmunksakademin har på sin så kan du kika på inlägget här. Leif Mannerström gör som Tore, men lägger till en eller ett par msk mjöl. Allt gott! Hälsar Kat : )

Fars dag med portergryta
Krispig kyckling på ren svenska