Krispig kyckling på ren svenska

3 november, 2023
Kategori:
skogtillbord-crispy-chicken-nov23

Krispig kyckling – en helsvensk version av rätten med ursprung i USA. Välkommen in i köket!

Crispy chicken är precis som det låter. Kyckling i ett frasigt hölje. Inte precis någon revolutionerande nyhet, men alltid lika gott. Vem gillar inte liksom?

Här serverad på tallrik med tillbehör. Lite plock och dip att roa sig med en kulen novemberdag.

Alltihop skulle kunna funka precis lika bra att lägga i ett hamburgerbröd. Du väljer efter dagsformen, men är du på hugget och längtar efter en dag i köket, en bra podd kanske och flera moment att greppa så finns recept till hamburgerbröd vid länken här.

Idén med dagens projekt är att plocka ihop en rätt med svenska råvaror. Egenodlat för den lyckans ost som har sådana lager, men en alldeles vanlig grönsaks- och frysdisk är inte att förakta. Där ligger Sveriges bästa skördar och väntar.

Jag vill ha det plockigt och sätter fram en ärtguacamole, picklad lök, en het chilimajjo och en enkel sallad på kål och ärtskott.

skogtillbord-crispy-chicken-nov23
Råvaror från hemmaplan till rätter med rötter långt bortifrån. Lite nytänk är allt som behövs och det blir minst lika bra om än inte precis samma sak.

Ärtguacamole? Lite fånigt kanske, men en stor grej i många länder och den har ett internationellt namn som ”mockamole”. Ursprunget är såklart att minska avokadovurmen som blivit en riktig klimatbov. Dessutom svår att hantera i butikerna och svår för oss som ska köpa. Mogen eller inte? Sönderklämd brun eller perfekt krämig?

En röra på ärtor är inte samma sak, men mycket god och har du bondbönor i frysen funkar det lika bra.

Så till kycklingen. Är det ett bra alternativ? Välj eko, säger jag. Kommer att kosta mer, men välj rätt och mer sällan.

Efter dessa pekpinnar till verket!

Krispig kyckling med ärtguacamole

4 personer

3 stora kycklingbröstfiléer, eko är ofta större

1 dl mjöl

1 ägg

2 dl panko, ströbröd

salt

svartpeppar

rapsolja att stek-fritera i

Ärtguacamole

250 g gröna ärtor, tinade

2 msk rapsolja

2 vitlöksklyftor

citron eller lime

salt

peppar

färsk koriander, kan uteslutas

Tillbehör

picklad lök, länk till recept

1 ½ dl majonnäs, länk till recept

het chilisås

kål, supertunt skivad

ärtskott

  1. Börja med tillbehören. Mixa ärtorna med rapsolja och vitlök. Smaka av med lite pressad citrus, salt och peppar. Rör eventuellt i ett par msk hackad koriander.
  2. Pickla löken.
  3. Blanda majonnäs med en het chilisås. Lite i taget. Du känner vad dina smaklökar önskar av hettan.
  4. Vänd kålstrimlor och ärtskott i ett par droppar olja, lite salt och en aning citron.
  5. Skär kycklingfiléerna i drygt centimetertjocka skivor. Salta och peppra.
  6. Ställ fram tre fat. Ett med mjöl, ett med uppvispat ägg och ett med panko. Vänd kycklingbitarna först i mjöl, sedan i ägget och sist i panko. De ska vara helt täckta.
  7. Hetta upp en rejäl bottenskyla olja i en kastrull eller mindre panna. Oljan ska upp i en temperatur runt 170 – 180 grader.
  8. Lägg ner några kycklingbitar i taget. Det får inte bli trångt. Vänd när de fått riktigt fin färg. Ta upp eftersom de blir klara och låt rinna av på papper.
  9. Servera på tallrik med tillbehören eller lägg i burgarbröd.

Det blir många länkar idag, men vill du odla dina egna ärtskott på fönsterkarmen så finns tips om det här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Raggmunk med fläsk - en konfliktrisk
Laxmiddag är alltid rätt