Kanelfrästa äpplen med färskostmousse – Så rätt!

15 mars, 2023
skogtillbord-äpplen-kanelfrästa-mars23

Kanelfrästa äpplen – några protester? Trodde inte det. Lägg till färskostmousse och mandelfras och du har en hit! Välkommen in i köket!

Den som letar närproducerat i säsong får anropa äpplet. Frukten som under omsorg och vänliga händer klarar att lagras månad efter månad. Men som alltid det är smaken som avgör och äpplet klarar tveklöst utmaningar i dessertväg, men glöm det inte som ingrediens i maten.

Kolla till exempel min rösti i det här inlägget, eller salladen i inlägget här så fattar du precis.

Idag blir det efterrätt. Varma kryddor som kanel, kardemumma och vanilj. Fluffig färskostmousse och frasigt knäckig mandel. Passar en vanlig sopptisdag eller efter en ambitiös helgmiddag.

Kanelfrästa äpplen med färskostmousse

4 personer

Kaneläpplen

3 – 4 syrliga äpplen

1 msk socker

1 tsk kanel, malen

2 krm kardemummakärnor, grovkrossade

1 – 2 msk vatten

Mandelfras

1 dl mandel

50 g smör

½ dl socker

1 ½ dl havregryn

Färskostmousse

50 g naturell färskost

1 dl vispgrädde

1 msk socker

1 krm äkta vaniljpulver, eller frön från en halv vaniljstång

  1. Skala, kärna ur och skär äpplena i tärningar. Hetta upp smör i en panna och stek tärningarna några minuter tillsammans med socker och kryddor. Rör i en eller ett par msk vatten. Ställ åt sidan.
  2. Sätt ugnen på 200 grader. Hacka mandeln grovt. Värm smör i en panna och rör i mandel, socker och havregryn. Sätt in pannan i ugnen och låt stå 5 minuter. Rör om ett par gånger under tiden. Ta ut och häll upp på en skärbräda så att fraset stelnar. Hacka grovt.
  3. Vispa färskost, grädde, socker och vanilj fluffigt.
  4. Fördela äpplena i glas, klicka på färskostmousse och strö över mandelfras.

Vill ha fler förslag på söta äppelrätter så finns en knäckig äppelpaj vid länken här. Eller varför inte en äppelmazarinkaka som du hittar här. Och kom ihåg att äpplet är lika mycket vinter- som höstfrukt. Allt gott! Hälsar Kat : )

Biff Rydberg - När husman blir lyx
Vegomackor - oväntat gott av nästan ingenting