Biff Rydberg – När husman blir lyx

17 mars, 2023
skogtillbord-biffrydberg-husman-mars23

Biff Rydberg – husman med riktigt fin mörad biff eller oxfilé. Men ska man verkligen tärna så fint kött? Jajamen! Välkommen in i köket!

Alla dessa historier om ursprung. Ofta finns helt olika varianter, men här kommer från säker källa, nestor Tore Wretman, att det här är en rätt från Hotell Rydberg Vid Gustav Adolfs torg i Stockholm.

Såklart ska vi inte ska överlåta en så bra rätt till dåtidens rödkindade, uppklädda herrar med immiga glas i cigarrdoftande lokaler. Nu är den vår!

Husmanskost på oxfilétema är ovanligt och här finns det krav på kvalitet och omsorg. Köttet ska tärnas i jämna bitar. Bitarna steks till perfekt yta med en rosa kärna.

Potatisen råsteks, också den i jämna fina tärningar. Den finhackade löken måste tas om hand på ett kungligt sätt. Fint, fint hackad och stekt varsamt på medelvärme länge.

Ingredienslistan är kort och det finns inga kluriga moment och udda ingredienser. Kött, lök och potatis, men tillagade med allra största möjliga omsorg.

Så har vi uppläggning och tillbehör. Vissa gillar att blanda ingredienserna som en pytt, men jag vill ha dem vid sidan av varandra. Många recept säger att det ska vara en senapskräm till, men jag vill ha äggula och senapen bredvid. Ni väljer själva.

skogtillbord-biffrydberg-husman-mars23
Biff á la Lindström är en annan husmansrätt med biffkänsla. Och precis som rydbergaren gör den lyx av okomplicerade råvaror i säsong.

Det finns fler husmansklassiker på bifftema och då kan det verkligen vara biff, men också rätter gjorda på färs som Biff á la Lindström. Recept hittar du vid länken här. Och nu lagar vi husmanslyx.

Biff Rydberg

4 personer

600 gram mörad biff eller oxfilé

800 g potatis

3 gula lökar

ett par kvistar persilja

Tillbehör

4 äggulor

senap

  1. Skär köttet i jämnstora tärningar.
  2. Skala potatisen. Skär den i centimeterstora tärningar. Hacka lök och persilja fint.
  3. Sätt ugnen på 150 grader. Salta och stek potatisen till gyllenbrun vacker färg. Lägg i form och ställ in i ugnen. Den kan stekas färdig i pannan, men eftersom det är fler stekmoment att hålla reda på förenklar jag med att låta den gå färdigt i ugnen.
  4. Stek löken varsamt. Den ska inte brynas hårt bara bli glansigt genomskinlig och få en aning färg. Låt det ta tid och håll ner värmen. Lägg upp på fat.
  5. Hetta upp fett i stekpannan och stek köttet hastigt till fin färg. Salta och peppra. Stekningen ska gå snabbt. Kött från biffraden drar ihop sig och blir segt om det får ligga för länge i värmen.
  6. Lägg upp kött, potatis, lök i högar var och en för sig. Servera med äggulor och god senap.

Biff Rydberg är genial med få ingredienser som ger ett ljuvligt resultat. Definitivt värt ett försök. Allt gott! Hälsar Kat : )

Broccolisoppa med ostkräm - grön skönhet
Kanelfrästa äpplen med färskostmousse - Så rätt!