Biff á la Lindström och annat rödbetsrött

5 november, 2019
skogtillbord-bifflindström-okt 19

Biff á la Lindström eller Lindströmare. En 150 – åring still going strong. Svensk husman som inte alls är svensk utan till hälften ryss. Gott hursomhelst och med höst-trösten rödbeta som en huvudingrediens. Välkommen in i köket!

Husmanskost – kulturarvet vi borde värna och bevara, men vad är det egentligen? Hör här nestor Tore Wretmans beskrivning:

”Husmanskost, under den benämningen brukar vi sammanfatta rustika rätter av vardagskaraktär. För det mesta tillagade av enkla råvaror och genom en lång, många gånger mödosam procedur.”

Från hans bok ”Svensk husmanskost” som kom ut 1967. ”Lång och mödosam procedur” tyckte alltså storkocken för mer än 50 år sedan. Nej, vardag är inte husmanskostens dag helt klart. Med några undantag. En Lindströmare kräver inga stora insatser.

skogtillbord-bifflindström-okt 19
Biff á la Lindström -rödbetan i husmansversion. Hos oss återkommer betan som favorit i flera rätter varje vecka. Karakteristisk i smak med svårslagen färg.

Här har ni ett recept som råkade få ett tillägg av vackert brynt smör. Det fanns så mycket persilja och så hamnade den på tallriken av bara farten. Kan definitivt uteslutas, men fint blev det.

Annars är det här inte svårare än färsbiffar i allmänhet. Rödbetan tar en välförtjänt plats i smeten. Den har liksom hittat hem. Ge Lindström en chans och såhär går det till:

Biff á la Lindström

  • 600 g blandfärs
  • 1 ägg + 1 äggula
  • 1 kokt, finriven potatis
  • 1 finhackad gul lök
  • ¾ dl finhackad eller grovt rivna inlagda rödbetor
  • 1 matsked kapris
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 tesked salt
  • svartpeppar

Brynt örtsmör

  • 100 g smör
  • 2 matskedar finhackad persilja
  • salt

Tillbehör

  • 4 stekta ägg

Gör såhär

  1. Blanda alla Ingredienserna till färsen och forma 8 stycken biffar. Hetta upp fett i en stekpanna och bryn i omgångar. Vänd biffarna ett par gånger så att de blir genomstekta utan att brännas. Lägg i form och sätt in i ugn på 90 grader tills rätten är klar i övrigt.
  2. Hetta upp smöret på medelvärme. Vispa kraftigt. Rör i persiljan och salta lätt.
  3. Stek äggen. Häll upp en liten sky av smöret på tallrikar, lägg biffar ovanpå och krön med stekta ägg. Servera potatis till.

Rödbetor är en av mina höstfavoriter och återkommer i många inlägg. Klicka dig in vid länkarna för fler förslag.

Rödbetsgratäng – gott och vackert

Rödbetshummus – en skön röd röra

Rödbetsrisotto – vegetariskt vardag

Allt gott! Hälsar Kat : )

Stora Matbloggpriset 2019 - Nominerad!
Hela mjölksyrade morötter - Nördigt och gott!