Broccolisoppa med ostkräm – grön skönhet

20 mars, 2023
skogtillbord-broccolisoppa-mars23

Broccolisoppa – knallgrön, smakrik och mild. Snäll, men inte mesig. Vacker, men inte prålig. Välkommen in i köket!

Broccolisoppa och skörden står jag själv för. En av förra sommarens mest lyckade trädgårdsprojekt. Nu skramlar det tomt i frysen med bara några få påsar grönt guld kvar.

Inget att sörja för redan nästa vecka tänker jag börja förgro årets kål i mitt kallväxthus. De små fröna går ut hårt, gror snabbt och klarar köldknäppar om jag täcker med fiberväv. Efter det kommer vi att vandra sida vid sida ända in i oktober genom en hård värld av faror. Alla gillar kål. Det är en ständig kamp mot ohyra, sniglar och larver, men jag ska kämpa. Så värt jobb!

Kul också att följa en gröda från primör till frysläge och se hur olika jag tar hand om den beroende på säsong. De späda nyplockade som läggs på grillen eller kokas hastigt och serveras med vitlöksdoftande smör eller vänds i en dressing. Stor kontrast till kyliga dagars pastarätter och soppor.

Broccolins milda smak passar mycket. Det funkar att gå mot det gräddiga lika bra som till olivoljan. Ost eller citron eller en kombination. Det italienska köket eller det asiatiska. Den är kort och gott flexibel, men inte okänslig för det. I sommarköket ska den behandlas som den knopp den är. Koka inte fullständigt sönder. Såhär års är det tuffare tag och mixern går varm.

Nu lagar vi mat. Eller först ett ord om ostkrämen. Den ska svalna som receptet säger, men inte kylas då blir den hård och lite grynig. Och nu äntligen mat!

Broccolisoppa med ostkräm

4 personer

Ostkräm

1 dl crème fraiche

2 dl lagrad ost, riven

Broccolisoppa

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 potatis

5 dl vatten

2 dl grädde

1 ½ buljongtärning, vegetarisk eller kyckling

400 g broccoli

salt

svartpeppar

Fröströ

½ dl blandade solros- och pumpafrön

½ tsk fänkålsfrö

salt

  1. Koka upp grädden till ostkrämen och rör i osten tills den smälter. Ta genast från spisen och låt svalna.
  2. Skiva lök och vitlök tunt. Skala och skiva potatisen. Stek lök och potatis glansig i kastrull på medelvärme.
  3. Häll på vatten och grädde tillsammans med buljongtärningar. Småkoka tills potatisen är på gränsen till helt mjuk.
  4. Skär färsk eller halvtinad broccoli i mindre bitar. Lägg i kastrullen och koka cirka 10 minuter tills broccolin är mjuk. Mixa soppan slät. Späd eventuellt med lite vatten, buljong eller grädde för rätt konsistens. Smaka av med salt och peppar.
  5. Rosta fröna hastigt med fänkål och lite salt i torr, het panna och grovhacka.
  6. Servera soppan med en klick ostkräm och fröströ.

Förutom soppa så är broccolipasta en återkommande rätt för kyliga dagar. Recept hittar du vid länken här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Gårdagens bröd blir dagens bästa
Biff Rydberg - När husman blir lyx