Gårdagens bröd blir dagens bästa

22 mars, 2023
Kategori:
skogtillbord-bröd-gammalt-mars23

Gårdagens bröd hamnar i skämslistans topp. Mjukt bröd åker helt enkelt i soporna när det börjar torka. Så onödigt på en kanoningrediens. Välkommen in i köket!

Så länge brödet inte möglar har det potential att bli något riktigt bra.  Och ändå.. gammalt bröd är livsmedlet flest av oss slänger oftast. Hur onödigt låter inte det.

Jag har tänkt om och börjat se på brödet som en potentiell festmiddag. Hanteringen är enkel. Skiva och frys. Klart. Alltid redo har jag nu en höjdaringrediens som kan förvandlas till så mycket goda grejer.

Ta krutonger. Nystekta, frasiga att strö över salladen. Finns att köpa färdiga, men hallå varför? Nystekta blir så mycket bättre och tiden det tar är cirka tre minuter. Kolla länken här och tänk om.

Riktigt bra ströbröd är ett annat exempel. Mixa till smulor och du har ett betydligt lättare, luftigare ströbröd än det som går att köpa. Panerar du blir ytan perfekt och jag lovar att färsbiffarna kommer kännas saftigare. Kika och lär  i inlägget här.

skogtillbord-bröd-gammalt-mars23
Den perfekta stekytan utlovas om du panerar med smulor av gårdagens bröd. Och krutongerna får du inte missa.  Fraset som ger salladen den underbart frasiga kontrasten exempel i en panzanella. Klassisk italiensk tomatsallad.

Det finns dessutom en rad rätter där gammalt bröd är en självklar del av ingredienslistan. Det är en essentiell del av själva rätten. Utan gammat bröd inget käk helt enkelt.

Att inte någongång lägga ner sin själ i en löksoppa är ett misstag. Det skulle stå på allas bucketlist. Mitt recept finns vid länken här. Och självklart är gårdagens bröd en viktig del.

Så har vi french toast. Blixtsnabb att fixa och världens bästa grej. Till en soppa, som mellis eller kvällsmacka. Recept finns vid länken här och det här måste ni testa.

Jag vet inte hur länge vi har ägnat oss åt att kassera bröd så fort det börjar torka, men jag vet att i många andra länder gör man annorlunda. Det finns mängder av rätter exempelvis från södra Europa där gammalt bröd står som huvudingrediens.

En av mina favoriter är spagetti pangrattato. Pasta med brödsmulor helt enkelt. Hur konstigt låter det? Och hur gott är det inte! Ni måste prova. Recept finns i inlägget här.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Kycklingfärsbiffar med tema Asien
Broccolisoppa med ostkräm - grön skönhet