Krutonger – sallatens bästa vän

24 juni, 2020
skogtillbord-krutonger-sallad-juni20

Mitt odlarjag bjuder på sallat och från köket kommer brödet. De två tillsammans! Knapriga krutonger över de alldeles nyplockade, mjälla bladen. Magiskt gott. Välkommen in i köket!

Så jäkla enkelt rent ut sagt. När bara ett par ingredienser lyfter varandra till höjderna. Sallad kan verkligen vara så trist. Urtråkigt, meningslöst och inte ens särskilt nyttigt. Å andra sidan kan det vara en sån höjdare. Verkligen något som gör måltiden bättre och det behöver inte alls vara svårt.

Ett av mina enkla salladstips är krutonger. Gårdagens bröd uppgraderat. Mycket smak och trivsamt knaster. Jag gör mina på surdegsbröd. Ingenting kan vara bättre. Brödet kan tärnas fint eller rivas i lagom stora munsbitar.

skogtillbord-krutonger-sallad-juni20
Mer behövs inte, ett fint salladshuvud och en bit bröd. Nåja lite till, men de spelar helt klart huvudrollerna.

Sedan kommer stekpannan fram, i med en skvätt olja tillsammans med brödbitarna. Lite salt, och riven vitlök. Örter ska vara torra eller riktigt finhackade. När brödet börjar få färg åker en klick smör i pannan. För smaken, men också för att det ger brödet en särskilt gyllne färgton.  Sen är det klart.

Häll upp bitarna som får svalna innan de är klara för mötet med salladen. Salladssorten för dagen bär namnet ”freckles”. Och visst är bladen fräkniga. Mjälla och aningen smöriga i smaken. En av mina favoriter.

Jag sköljer bladen och virar in dem i en handduk som läggs i kylen. Bästa sättet att behålla känslan av nyplockat. Salladen dressas precis innan den serveras. Jag vänder bladen i en enkel vinägrett. Lägger upp på fat och strör över krutongerna. Sedan snabbt in till bordet. Sallad ska inte behöva vänta på gästerna utan alltid tvärtom.

Krutonger

  • 3 – 4 skivor surdegsbröd
  • 2 msk olivolja
  • ½ tsk salt
  • 1 vitlöksklyfta, riven
  • 2 msk finhackad persilja
  • 1 klick smör

Gör såhär

  1. Tärna eller riv brödet i munsstora bitar. Hetta upp olivolja i en panna. Lägg i brödet och rör om. Salta och rör igen. Bitarna ska få fin färg runtom.
  2. Lägg i vitlök och persilja. Rör och klicka i smöret. Känn doften. När alla bitar fått fin färg hälls de upp och får svalna innan de strös över den nyss dressade salladen.

Det här är den enklaste varianten man kan tänka sig av en sallad och vet ni, det är så gott!

Krutonger kan för övrigt användas i många sammanhang exempelvis i den italienska tomatsalladen panzanella, recept på den har du i inlägget här.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Picklade fläderblommor
Fluff till midsommartårtan