Löksoppa – enkel gourmetspis

2 oktober, 2019
skogtillbord-löksoppa-sept19

Lök – den självklara grunden. Vi hackar och fräser, dag efter dag utan att reflektera över råvaran som så mycket mat vilar tryggt på. Den borde höjas och hyllas. Därför serveras denna dag en rätt med löken i centrum. Löksoppa, mina vänner. Välkommen in i köket!

År efter år konstaterar jag att vi behöver mer. Lökskörden räcker inte och jag planerar för ett par bäddar till, eller kanske tre extra nästa sommar. Lök har en strykande åtgång härhemma.

Inte konstigt. Ofta är vi många runt bordet och recepten som startar med orden –  ”skala, hacka och bryn en lök” –  är en hel del. De flesta faktiskt.  Brynt lök ger en alldeles speciell smak. Den står för det mustiga. Det fylliga. Och mycket av det aromatiska.

När löken bryns väcks hundratals smakaromer och processen går under namnet maillardeffekten. Ett känt smakfenomen som kommer med en lätt brynt yta.

skogtillbord-löksoppa-sept19
Mustigt, värmande och lite höstigt. Hetaste tipset för en riktigt god löksoppa är tid och medelvärme. Länge ska löken ligga i pannan innan du fyller på med god buljong.

Det är den som utnyttjas när man gör en löksoppa. Bara kokt lök är inte alls samma sak. Gott visst, men inte med de komplexa, mustiga tonerna som kommer med det brynta.

Löksoppa brukar tillskrivas fransk kok-konst och kör för det, men jag tippar att det kokats soppa på lök både här och där. Såhär gör jag med tillägget att det inte så himla noga med exakta mått. Soppan är tillåtande och den blir god bara man är noga med momentet att varsamt bryna löken. Riktigt länge.

Ofta ser man recept där bröd och ost läggs i soppan som sedan gratineras i ugn. Jag tärnar brödet, och lägger det i en form med riven ost över och ställer in i ugnen. Gillar brödet lite knaprigt snarare än uppblött som det blir med lång tid i soppan.

Löksoppa

4 personer

  • 3 gula lökar
  • 1 stor vitlöksklyfta
  • 1 lagerblad
  • 1 kvist timjan
  • 1 msk vinäger, gärna sherry
  • 6 dl kycklingbuljong
  • salt
  • svartpeppar

Tillbehör

  • 3 – 4 skivor surdegsbröd i tärningar
  • 2 dl smakrik riven ost

Gör såhär

  1. Skala löken, halvera och skiva tunt. Finhacka vitlöken. Hetta upp en blandning av smör och olja i en kastrull eller gryta och fräs löken länge på medelvärme.
  2. Lägg i lagerblad och timjan. Häll på vinägern och låt den koka in i löken. Häll på buljongen och koka några minuter. Smaka av med salt och peppar.
  3. Under tiden som soppan kokar ska brödet in i ugnen på 175 grader. Den rivna osten strös över så att den smälter och när det är dags att äta lägger var och en gratinerade brödtärningar i tallriken.

Om du som jag gärna avslutar en soppmiddag med något sött så kan jag rekommendera receptet på plommonpaj från USA eller en helt underbar äppelmazarinkaka. Allt gott! Hälsar Kat : )

Äppelpannkaka - bästa höstdesserten
Ingefära och gurkmeja - egen skörd