Ingefära och gurkmeja – egen skörd

26 september, 2019
skogtillbord-ingefära-gurkmeja-odling-september19

Ingefära och gurkmeja. Låter exotiskt, eller hur? Jag tänker ångande värme och dofter av curry. Indien kanske, eller Thailand. Söderköping känns inte som en plats för framgångsrik odling, men vet ni…jag har precis skördat! Välkommen in i köket!

Min dagliga smoothie är en het historia med varierande innehåll, men alltid med ett par bitar av färsk ingefära och gurkmeja. Dessutom stoppar jag blendern full med grönsaker och bär. Det kan exempelvis vara grönkål, svartkål, rödbeta, svarta vinbär, äpple och havtorn.

Varierar för bästa smaken och för att få en dos av många olika sorter. Varför kan man fråga? På jakt efter nyttigheter, eller? Delvis är det så, men det finns mycket att säga om det där med nyttigt eller inte. Visst finns det forskning, men uppriktigt sagt så måste den som verkligen vill veta vara aktiv och kritisk. Rubriker i hälsotidningar räknas inte. Enskilda råvaror lyfts ofta fram som svaret på hälsa, men så enkelt är det nog inte.

skogtillbord-ingefära-gurkmeja- nyskördat-sept19
Ingefära och gurkmeja tillhör samma växtfamilj. Det är jordstammen vi äter och får den chansen så skjuter den nya skott som kan bli plantor. På bilden syns de små gröna skotten som kommer att utvecklas om de får kontakt med jord.

” Nyttigt” är en trasslig djungel och ändå vill jag försöka. Min taktik är en satsning på mat med variation och med fokus på mycket grönt och här får jag stöd av många forskare. De är överens – grönt är en god idé. Dessutom talar mycket för en blandning av grönsaker, frukt, bär och örter. Och i mitt gröna skafferi ingår alltså bland annat kryddorna gurkmeja och ingefära.

Mycket odlar jag själv, men växtfamiljen ingefära har jag inte riktigt trott var möjligt. Så hittade jag en kanadensisk bonde med ingefära i sin odling. Han hade en särskild teknik som jag genast adopterade. Och såhär går det till.

Ingefära och gurkmeja – odla din egen

  • I februari köpte jag några bitar färsk ingefära och gurkmeja. Det vi äter är jordstammen som skjuter nya skott om de får kontakt med jord.
  • Jag placerade bitarna precis under jordytan i en kruka och väntade på att de skulle börja grönska. Efter ett par veckor stack det upp skott runt varje knöl. Ungefär sex, sju stycken på bitar som var ungefär 4 cm långa. Då tog jag upp knölen och bröt av skotten som hade små rötter. Se bild ovan.
  • Skotten planterades runt kanterna på mina bäddar i växthuset. Där har de stått innanför tomater och gurka. Jag har inte daltat alls. Bladverken har utvecklat sig med smala höga blad hos ingefäran och bredare lansettlika hos gurkmeja. Inga mängder med blad som skuggat.
  • Trodde inte riktigt på skörd, men det kommer bli en hel del. Planen är att plocka upp plantorna nu när det börjar bli kallt. En del äter jag upp direkt och en del kommer att planteras om i krukor för att få ytterligare tid på sig att utvecklas. Hur ser de ut om ett år tro?!

Och smaken? Mycket bra. Heta och aromatiska. Inbillar mig att ingefäran smakar så mycket mer än den brukar. Att den är blommigare, mer parfymerad.

Ett roligt experiment som gav fantastisk utdelning. Och fortsättning följer! Vill du kika på en variant av min smoothie, eller juice, så kan du kika vid inlägget här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Löksoppa - enkel gourmetspis
Plommonsylt i ugnen