Plommonsylt i ugnen

19 september, 2019
Kategori:
skogtillbord-plommonsylt-ugnskokad-sept19

Plommonsylt till pannkakor. På rostad surdegsbaguette. Till rostat knäckebröd! Och till scones. Jag vill koncentrera smaken och testar att göra sylten i ugnen. Succé! Välkommen in i köket!

Visst har ni märkt att smakerna av olika sorters grönsaker blir intensivare efter en sväng i ugnen. Morötter, rödbetor, palsternacka, rotselleri, paprika, lök …och så vidare. Värme är helt enkelt en ypperlig krydda och smakgivare.

Och såklart gäller samma sak för frukt som för annat grönt. Vätska reduceras på ett effektivt sätt och den omslutande ugnsvärmen ger en lätt rostad ton. Absolut inte bränd bara extra koncentrerad och intensiv. Det smakar mer.

Jag kryddar upp sylten med vanilj och kardemumma. Dessutom kommer här ett tips som den tveksamme kan hoppa över. Plommon har i sig själva en smakton av bittermandel. Inte konstigt eftersom kärnan innehåller samma ämne som bittermandel, amygdalin.

Amygdalin kan efter förtäring utvecklas till cyanväte. Låter som en tveksam ingrediens, men helt ofarligt eftersom det förångas och förstörs vid uppvärmning. Den som vill försäkra sig kan kika in på den här länken till Giftinformatinscentralen.

Jag älskar den här smaken och använder den som en del i kryddningen. Helt ofarligt som sagt när den värms upp. Jag brukar krossa ett par av plommonens kärnor, lägga dem i en tesil och låta dem bubbla med i syltkoket.

skogtillbord-plommonsylt-ugnskokad-sept19
Plommonsylt är en av höstens favoriter. Underbar till pannkakorna efter soppa eller på rostad surdegsbaguette.

Jag har testat att ugnsbaka sylt av olika slags plommon och det har gått fint. En viss skillnad märks beroende på hur fast och mogen frukten är.  Halten av pektin som får sylten att tjockna är störst när de precis mognat sedan avtar den. Jag pressar i lite citron i koket för smak, men också för att syran aktiverar pektinet.  Tiden i ugnen är svår att ange exakt och det som kan hända är att sylten får en fastare konsistens och istället för sylt blir marmelad.

Den som vill ha järnkoll använder sig av temperaturen som för sylt bör ligga mellan 103 – 105 grader.

Sylten hälls upp i steriliserad glasburk. Diska och lägg in i ugn 15 minuter på 100 grader. Förvara sylten i kyl.

Plommonsylt i ugnen

  • 1 kg halverade, urkärnade plommon
  • 3 ½ dl socker
  • ½ – ¾ tsk grovt krossade kardemummafrön
  • 1 skårad vaniljstång
  • 1 1/2 msk pressad citron
  • Eventuellt 2 krossade plommonkärnor i tesil

Gör såhär

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg plommonhalvorna tätt med snittytan ner i en ugnsform.
  2. Häll på socker och lägg i kryddorna. Jag som älskar kardemumma går på den större mängden. Häll över den pressade citronen.
  3. Vill du förstärka smak och doft av bittermandel låter du ett par krossade plommonkärnor koka med i en tesil.
  4. Snart kommer vätskan släppa, sockret smälta och dofterna stiga. Låt det bubbla runt 40 minuter. Eller kontrollera temperaturen som bör ligga runt 104 grader.
  5. Häll upp sylten i ugnssteriliserad burk.

Ett tips till dig som tycker socker usch är att göra samma sak, men reducera sockermängden. Då minskar hållbarheten och sylten ska ätas inom en vecka. Allt gott! Hälsar Kat : )

Ingefära och gurkmeja - egen skörd
Zucchinipasta - krämig, doftande hösttröst