Zucchinipasta – krämig, doftande hösttröst

13 september, 2019
skogtillbord-zucchinipasta-sept19

Zucchinipasta – en av sensommarens paradrätter. En rätt som behövs för alla som lever nära en ständigt levererande zucchiniplanta. I några veckor till kan du laga en alldeles underbar krämig, enkel, smakrik pastarätt. Välkommen in i köket!

Alla som odlar vet att det här är en grönsak som levererar och blir det mycket vill man ju ha den bästa, inte sant. Jag har hittat ett par riktiga favoriter.

Lebanese White bush, en ljus, nästan smörig zucchini med ursprung i Libanon. Som späd passar den till allt! Äts med fördel tunt skivad rå, men kan stekas eller ungsbakas också.

Min andra zucchiniälskling är en italienare, Costata Romanesco. Nötig smak och perfekt att steka eller köra i ugn för att få en fin krispig yta. Den klarar värmen och håller stilen hela vägen fram till tallriken. En höjdare utan tvekan.

skogtillbord-zucchinipasta-sept19
Zucchinipasta – krämig, doftande om och om igen till alla lyckliga som lever med en pålitligt levererande zucchiniplanta.

Dessa två blir ofta del i en enkel pastarätt, smakrik och krämig med vitlök, kycklingbuljong, ost och persilja. Och såhär går det till.

Zucchinipasta – hösttröst

4 personer

 • 400 – 500 g pasta, jag valde en kort skruvad sort, Strozzapreti
 • Kycklingbuljong, tärning eller koncentrerad fond
 • 1 medelstor zucchini, eller flera små
 • En stor näve gröna blad, mangold, spenat eller svartkål
 • ½ knippa persilja
 • 1 stor vitlöksklyfta
 • 1/2 citron, skal och saft
 • 3 dl riven ost, gärna präst
 • Smör
 1. Koka pastan i kycklingbuljong. Skär zucchinin i stickor eller använd en mandolin med juliennetillsats.
 2. Strimla de gröna bladen fint och finhacka persiljan.
 3. Hetta upp en stekpanna rejält. Häll i en skvätt olivolja och lägg i zucchinin. Låt den ligga en stund utan att röra. Vänd fräset och lägg i allt det gröna. Riv i vitlöken. Riv skalet av en halv citron och rör ner det tillsammans med någon msk pressad citronsaft.
 4. Häll av pastan men skopa först över drygt en dl av buljongen den kokat i ner i stekpannan. Rör ner pastan i zuccinifräset och strö över osten. Rör om, lägg upp i skålar och placera en klick smör på den heta pastan i varje skål. Servera och ät på direkten. Maten ska ånga.

Behöver du fler zucchiniidéer så hittar du ett par direktimporterade italienska sallader vid länken här. Och är det pasta i allmänhet som hägrar så kan jag rekommendera en kantarellvariant vid länken här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Plommonsylt i ugnen
Syrade morötter - bakterieboost