Äppelpannkaka – bästa höstdesserten

8 oktober, 2019
skogtillbord-äppelpannkaka-okt19

Äppelpannkaka – när det enkla segrar. Simpelt som en pannkaka, men så mycket mer. Och hörrni, det här är tiden när minst ett äpple borde vara en del av varje måltid. Vi är mitt i skörden. Välkommen in i köket!

Igen blir det bättre när jag sansar mig. Det är så lätt att krångla. Som häromdagen när jag ville mer än bara soppa. Något med äpple var spikat, men sedan for tankarna iväg på tok för långt och jag funderar över den där äppliga 1800-talskakan i fyra lager, eller kanske sufflé, eller…

Tur är att man har en klok unge som tittade på klockan, hörde den egna magen kurra och satte stopp. – Fasen mamma, ska vi bara säga pannkaka!? Min äppelidé okejade hon och där stod vi med konceptet äppelpannkaka. Inte oprövat, men så bra.

skogtillbord-äppelpannkaka-okt19
Äppelpannkaka – inga märkvärdigheter, men förträfflig gott i sin enkelhet.

Man kan grädda dem som tunnpannkakor, men jag håller på ugnsvarianten som gör det hela till en barnlek. Ingen risk att bränna något och projektet lämnar händerna fria för soppkoket. Så fantastiskt bra.  Inget att vänta på och såhär går det till.

Äppelpannkaka – ugnsvarianten

Pannkakssmet

  • 3 dl vetemjöl
  • 6 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 2 nypor salt

Äppelblandning

  • 2 äpplen
  • ½ msk kanel
  • ½ tsk grovkrossad kardemumma
  • 1 ½ msk socker, vitt eller mörkt

Tillbehör

  • vaniljglass
  • grovhackade hasselnötter

Gör såhär

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ingredienserna till smeten. Börja med vetemjöl och lite mjölk i taget medan du vispar som en tok för att slippa klumpar. Så fort smeten är slät åker resten i. Ställ att vila.
  2. Skala eller inte skala äpplena bestämmer du. Bäst beror lite på sort. Grovriv eller skiva tunt på en mandolin. Blanda med kanel, kardemumma och socker.
  3. Smörj en form eller en stekpanna som klarar ugnen. Häll i smeten och fördela äppelblandningen över. Sätt in i ugnen och grädda till fin färg i cirka 25 minuter.
  4. Servera pannkakan som den är eller med en klick vaniljglass, några grovhackade hasselnötter och en extra puff kanel.

Soppan då? Tja, gör en potatisvariant som den vid länken här, eller varför inte en klassisk löksoppa som du hittar i inlägget här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Sötpotatis - skördetider
Löksoppa - enkel gourmetspis