Landgång med julbordstema

3 december, 2022
skogtillbord-landgång-kött-dec22

Landgång – klassikern som beskrivs som ett litet smörgåsbord på en macka. Som ett minijulbord till advent. Varför inte. Välkommen in i köket!

Det blir lätt så mycket, inte sant? En bit skinka och en till. Prinskorven ser inte dum ut och de där köttbullarna… en smörgåsbordsfälla, eller en julbordsfallgrop. Samtidigt är det där plocket med olika saker trevligt.

Jag gör en variant och vänder mig till mackan. En lagom stor med väl valda delar att servera dagen då jag lovat en försmak av jul redan andra advent. Det stora bordet kommer, men inte än.

Konceptet är inte dumt alls egentligen. Gammalt, sedan tidigt 1900-tal, men idén är bra. Och jag vill ha det enkelt. Inte ett potpurri av smaker som egentligen inte funkar ihop. Därför väljer jag noga bland smörgårdsbordets turer, för ni vet väl att det finns sådana? Fem stycken säger nestor Tore wretman. Smakerna ska inte blandas hejdlöst. Det hela ska ätas i en en viss ordning och såhär går det till.

Julbordets fem turer

Första turen: Sill, sill, sill och strömming. En råvara som ändrat status och gått från gammaldags nödvändighetsmat till delikatess. Det är den salta sillen inlagd i ättika som inleder festen vid sidan av gravad strömming i sällskap med potatis, bröd och svensk hårdost.

Andra turen: Fisktemat fortsätter med gravat, stekt inlagt, inkokt och rökt. Här finns också tillagade sillrätter som strömmingslåda. Vi bjuder dessutom på en västerbottenspaj med löjrom som platsar i ledet runt bordets andra tur.

Tredje turen: Första köttrundan kommer under rubriken kallskuret. Pastej, paté, skinka, korv och rökt kött tillsammans med smakrika tillbehör som senap, syltad svamp, inläggningar och chutneys. Gärna med en kall sallad av riktigt finstrimlad rödkål, äpple, purjo och god senapsdressing.

Fjärde turen: Det småvarma gör entré. Nu är det dags att plocka för sig av köttbullar, spjäll, och svampomelett som är givna tillsammans med annat varmt också olika grönsaksrätter.

Femte turen: Grand final! Nu behövs friska, söta smaker i en dessert. Vispad lingonpannacotta kanske!?

Jag satsar på en kombo av den tredje och fjärde turen eftersom jag vet att det sitter köttätare runt bordet, men man skulle lika gärna kunna gå på fiskspåret. Och här har ni min adventslandgång.

Landgång för köttälskare

4 personer

4 landgångsbröd

16 – 20 stekta köttbullar

4 skivor rökt skinka

12 stekta prinskorvar

4  små kokta eller ugnsrostade rödbetor i klyftor

steklök, se separat recept

riven inlagd gurka, se separat recept

Pepparrotsröra

100 g färskost

1 dl cremè fraiche

2 msk färsk riven pepparrot

salt

  1. Vispa ihop färskosten med cremè fraiche. Rör i pepparrot och smaka av med salt.

Äppelsalsa

2 små äpplen

3 msk majonnäs

  1. Tärna äpplet fint och rör ihop med majonnäsen.

Senapsmajonnäs

3 msk majonnäs

1 msk grovkornig senap

  1. Rör ihop ingredienserna.

Garnering

salladsblad

färsk riven pepparrot

fint skuren gräslök

fint hackad persilja

  1. Bred smör på landgångsbrödet. Grunda med några salladsblad.
  2. Lägg köttbullar och små stekta lökar som första stopp på vägen. Toppa med riven, inlagd gurka.
  3. Sedan kommer en våg av pepparrotskräm toppad med rödbetor och riven pepparrot. Skinka efter det följd av äppelsalsa.
  4. Sist ut är de stekta halverade prinskorvarna och en klick senapsmajonnäs. Avsluta med att strö över lite persilja.

Majonnäs är ett genomgående tema på julbordet. Vill du göra en alldeles fantastisk egen på bara några sekunder så finns recept vid länken här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Lingonkolapaj och lingonpannacotta
Värmande adventsdryck