Syltad höstskörd – bästa tillbehören

17 oktober, 2022
skogtillbord-svamp-nypon-sylta-okt22

Syltad höstskörd – burkar som smycken att plocka fram till ångande grytor. Det sötsyrliga stinget som gör skillnad. Välkommen in i köket!

Sylta och pickla vad är skillnaden? Lite oklar faktiskt. Har det med sockermängden att göra? Eller syran? Kan ha haft, men den som letar recept nu ser att det varierar stort och kan slå åt båda hållen. Varm eller kall lag då? Lika osäkert där, vissa pickles läggs i varm lag andra inte.

Möjligen har det funnits en skillnad som försvunnit med mängden kreativa receptmakare. Eller är det kanske bara en språkfråga där vi har lånat engelskans ”pickles”, stuvat om lite bland bokstäverna och använt begreppet istället för syltat?

Hur det än är med den saken så handlar det om de där små fina, kryddiga tillbehören med både syra och sötma som verkligen kan lyfta de lite tyngre hösträtterna till höjderna. Och nu är det dags att fylla förråden.

Två av mina favoriter är nypon och kantareller, både de gula och trattisar fungerar fint. Recept på syltade nypon hittar du vid länken här och nu är det dags för trattkantarellerna.

Satsen är liten, men gör gärna fler : )

Syltad höstskörd – Trattkantareller

300 g trattkantareller, cirka 1 liter

Lag

  • 1 ½ dl ättikssprit, 12 %
  • 3 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • 5 tunna skivor färsk ingefära
  • 1 kanelstång
  • 4 hela kryddnejlikor
  • 3 kryddpepparkorn
  1. Rensa svampen noga.
  2. Blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull och koka upp. Lägg i svampen och sjud på låg värme utan lock 20 minuter.
  3. Häll upp på varm steriliserad glasburk. Diska burken och lägg den 10 minuter i ugn på 100 grader.

Jag plockar fram burkarna till färsbiffar, stekar och grytor, men använder dem också på helt andra sätt.

Tänk att någon ställer ner en skål framför dig med en generös klick varm hummus, rostad potatis och rödbetor, rödkålsslaw och morotsfritters. Och över hela härligheten små syltade juveler från skogen. Jag säger inte nej. Allt gott! Hälsar Kat : )

Laxfavoriter att laga om och omigen
Lättrökta viltfärsbiffar med stuvad spetskål