Laxfavoriter att laga om och omigen

19 oktober, 2022
skogtillbord-laxfavoriter-okt22

Laxfavoriter – ahh, den perfekta stekytan. Den mustiga såsen. Och fisken alla älskar. Välkommen in i köket!

En fiskmiddag av tre består av lax. Fisken som var typisk festmat har blivit vardag. Betydligt mer lättillgänglig, till ett skapligt pris och definitivt inte svårlagad. Den håller snällt ihop när den hamnar i pannan och är fet nog att inte fastna i botten.

Dessutom klarar den att smaksättas utan att förlora sig själv. Begränsningarna är små också i hur den serveras. Stekt, grillad, rå, rimmad, gravad, ugnsbakad, inkokt och så vidare. En lättsam kökskompis helt enkelt.

Favoriterna varierar med säsong och just nu har jag två varianter som går på repeat. Den första är en currylax. Och nu snackar vi gul curry. Ni vet curryburken med det vänlig doftande gula pulvret som egentligen är en engelsk uppfinning snarare än autentisk indisk krydda.

Ett brittiskt försök att plocka hem de exotiska smakerna från en imperialistisk era. Obs att här finns ingen ironi. Tanken var god och currypulvret spred sig inte minst till Norden. I receptet vid länken här möter curryn laxen. Och det gör den rätt i!

Min andra favorit för dagen är en lax som doftar av soltorkad tomat och ost. Lätt att laga och verkligen så gott. Passar för övrigt utmärkt att ställa fram till en bättre middag.

Laxfavoriter – Krämig lax med soltorkad tomat och parmesan

4 personer

 • 600 g färsk laxfilé i portionsbitar
 • 1 schalottenlök, finhackad
 • 2 dl vitt vin
 • 3 dl grädde
 • 1 ½ msk kräm av soltorkade tomater
 • salt
 • peppar
 • 65 – 70 g babyspenat, en liten påse
 • ¾ dl färsk, riven parmesanost
 1. Stek laxskivorna till fin färg, cirka 3 minuter på varje sida. Ta upp och lägg åt sidan.
 2. Svetta löken i pannan och häll på vinet som får koka ihop till hälften innan grädden rörs i tillsammans med tomatkrämen. Sjud under omrörning i 10 minuter och smaka av med salt och peppar.
 3. Vänd ner spenaten och strax därefter osten.
 4. Lägg ner laxbitarna och servera med pressad potatis och sallad.

Vill du ha det ännu enklare så kika på min ajvarlax. Bakas i ugn direkt i såsen. Recept finns här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Svampdoftande viltgryta - hösttröst
Syltad höstskörd - bästa tillbehören