Morotsfritters

31 augusti, 2022
skogtillbord-morotsfritters-aug22

Morotsfritters – varje tuggar frasar trivsamt. Smaken är morotssöt med halloumisälta och ett litet chilisting. Välkommen in i köket!

Förra året hade morotsflugorna kalas på lotten. Ett sommarlångt gästabud faktiskt för inte en enda morot var utan angrepp. I år täckte jag bäddarna med finmaskigt nät och det har funkat. Skörden är enorm eftersom jag inte kunde hejda mig och sådde rad efter rad efter rad för att kompensera fjolåret.

Det blir till att äta morötter och inte mig emot. Fritters, för den som inte vet, är som en liten vegetarisk burgare. Mjuk i mitten med ett frasigt yttre. Lättgjord, lättäten. Återkommande många gånger vid middagsbordet under skördetiden. Den går för övrigt att göra på många grönsaker och vill du kika på en zucchinivariant så finns det i inlägget här.

Jag har inget utrymme för lagring och sparar istället en hel del av mina morötter som fermenterade, eller syrade. Recept på hela mjölksyrade morötter finns här och vill du syra rivna morötter så kan du kika vid länken här. Men nu lagar vi mat.

Morotsfritters

4 personer

  • 300 g morötter
  • 1 halloumi eller grillost, 200 g
  • 2 skivor vitt bröd
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 medelstark chilifrukt
  • 1 liten knippa persilja
  • 2 ägg
  • ½ dl vetemjöl
  1. Riv morötter och halloumi grovt.
  2. Mixa brödskivorna tillsammans med chili och vitlök till smulor. Smaka av chilin först så du kan avgöra om hela ska med.
  3. Hacka persilja och blanda alla ingredienserna i en skål.
  4. Forma smeten till 12 stycken små, rätt platta burgare och stek de på medelvärme till fin färg.

Våra fritters fick sällskap av vitlöksfrästa bönor, tomatsallad, klyftpotatis och en klick rysk yoghurt. En lyckad kombo. Allt gott! Hälsar Kat : )

Flankstek med panzanella - grillfinal
Vitlöksfrästa brytbönor - enkelhetens triumf