Vitlöksfrästa brytbönor – enkelhetens triumf

29 augusti, 2022
skogtillbord-brytbönor-vitlöksfrästa-aug22

Vitlöksfrästa brytbönor – Där har ni nästan hela receptet redan i rubriken, men ändå inte riktigt. Välkommen in i köket!

Den som går och väntar på att brytbönorna ska mogna har snart väntat för länge, för plötsligt går det fort. Mycket fort. Godast är de riktigt tunna och späda, innan själva bönorna börjar ta plats i baljan.

Jag hänger i och plockar hem nävar fulla varje dag. Här krävs en uppsjö recept att ta till. Eller inte, för i år har vi fastnat för den allra enklaste varianten. En liten rätt som ingen tröttnat på fast den står på bordet nära på varje dag.

Jag väljer brytbönans allra bästa smakkamrater, kombinerar dem och är så nöjd. Ett grönt tillbehör som går till det mesta och definitivt årets favorit.

Det här är för övrigt en metod som funkar på många grönsaker. Testa med broccoli, mangold eller tunna stavar morötter.

Och såhär går det till.

Vitlöksfrästa brytbönor

  • ett par nävar späda brytbönor, alla färger funkar
  • persilja, mycket
  • vitlök, gärna flera klyftor
  • olivolja
  • salt
  • eventuellt riven, lagrad ost
  1. Rensa bönorna från den lilla stjälken. Hacka persilja och vitlök fint.
  2. Koka upp saltat vatten, lägg i bönorna och låt dem koka tre till fyra minuter. Häll upp bönorna i ett durkslag och sätt tillbaka kastrullen på spisen.
  3. Häll en rejäl skvätt olivolja i kastrullen, lägg i persilja och vitlök och lägg strax i bönorna som vänds runt i den doftande oljan. Salta. Klart. Den som vill kan som sista moment snabbt vända i riven ost.

Så simpelt att alla säkert redan vet, men ibland glömmer vi de riktigt bra enkla recepten och börjar krångla. Gott är verkligen inte detsamma som avancerat. Låt en riktigt bra råvara göra jobbet.

Vill du trots allt göra dig till med en mer lagad bönrätt kan jag tipsa om inlägget med brytbönor i en ljuvlig dressing.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Morotsfritters
Vildsvinsfärs med gurksallad