Flankstek med panzanella – grillfinal

2 september, 2022
skogtillbord-flankstek-panzanella-sept22

Flankstek med panzanella och salsa verde– Köttbiten med mycket smak som kan bli den möraste eller precis tvärtom. Och mycket beror på knivföringen. Välkommen in i köket!

Flankstek som passar grillen så bra funkar faktiskt också fint att steka. Jag önskar varje år att grillsäsongen ska pågå…för alltid.

Om flankstek kan man säga mycket, men helt kort så finns det ett par saker att ta med sig vid grill eller panna. Håll koll på innertemperaturen så att köttet inte ligger för länge. Det här är en mager styckdetalj som blir hård och torr om tempen går uppför mycket. Proteinerna koagulerar, vätska pressas ut och det finns inget fett som mjukar upp. Köttet ska helt enkelt vara rosa i mitten.

Mitt andra tips är att låta det vila när det tagits från värmen. Efter 10 minuter stannar vätskan kvar i köttet istället för att rinna ut på skärbrädan.

Och så har vi det där med kniven, tittar man på den stekta köttbiten så syns tydligt ett randigt mönster. Det är de grova muskelfibrerna och man skulle kunna tro att köttet ska skäras jäms med dem, men det är precis tvärtom. Biten ska skivas tunt tvärs över fibrerna.

Vill du veta mer om flankstek så kan du kika i inlägget här. Men nu, dags att laga mat.

Grillad flankstek med panzanella och salsa verde

4 – 5 personer

  • 800 g flankstek
  • salt
  • svartpeppar

Panzanella

  • 800 g körsbärstomater
  • 2 msk olivolja
  • 5 skivor surdegsbröd
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 liten rödlök
  • 100 g oliver

Salsa verde

  • 1 knippa persilja
  • 1 knippa gräslök
  • 1 knippa basilika
  • 1 msk kapris
  • ½ msk dijonsenap
  • 1 msk sherryvinäger
  • 2 msk olivolja
  1. Flanksteken saltas innan den läggs över glödbädd på grillen. Grilla till fin färg på båda sidor innan köttet flyttas över till indirekt värme för att gå klart till en innertemperatur på 57 grader för en vackert rosaröd kärna. Låt köttet vila 15 minuter.
  2. Till panzanellan sätts ugnen på 125 grader. Halvera tomaterna och ställ in i ugn 45 minuter. Ta ut, häll över olivolja och salta lätt.
  3. Stek brödskivorna till fin färg i olja. Ta ut och gnid in med vitlöksklyftan. Skär brödet i bitar.
  4. Skiva rödlöken ytterst tunt. Lägg upp de ugnsbakade tomaterna, bröd, lök och oliver på ett serveringsfat.
  5. Mixa persilja med gräslök och basilika. Blanda med grovt hackad kapris, dijonsenap, vinäger och olja.
  6. Skiva köttet tunt tvärs över köttfibrerna. Lägg upp och skeda salsan över. Avsluta med flingsalt och grovmalen svartpeppar.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Edamamebönor - lättätet snack
Morotsfritters