Edamamebönor – lättätet snack

5 september, 2022
skogtillbord-edamamebönor-sept22

Edamamebönor – färska, gröna sojabönor i sin skida. På några få minuter har du ett trevligt småplock att ägna dig åt. Välkommen in i köket!

Är det någon mer än jag som ätit släpärtor? En av sommarens höjdpunkter…på den tiden när de fanns att få tag på. Var tog de vägen? Vet att vi köpte dem på finaste torget mitt i storstaden för en hel massa år sedan, men sen puts väck.

Kanske var det någon sorts gråärt, åkerärt eller ja, nu verkar ingen veta. Hela idén är i alla fall den att ärtorna kokas i sin oätbara skida. De serveras med en liten kopp smält smör, man tar hela skidan, doppar i smöret och släpar, eller drar ut ärtorna mellan tänderna. Själva skidan lägger man åt sidan. Ljuvligt gott.

Inte riktigt en fullvärdig middag, men som småplockig förrätt, eller som en del i en kräftskiva. Perfekt!

I årets odlingar har jag sojabönor och de finns med för att ätas färska, på släpärtsliknande sätt. Edamamebönor odlas annars som torkböna, sojabönor rätt och slätt. Men jag vill ha mina gröna. Smaken är lite nötig och det är viktigt att inte överkoka. Proceduren är löjligt enkel.

Edamamebönor som snacks

  • hela färska edamamebönor kvar i skidan, minst en rejäl näve per person
  • flingsalt
  • olivolja
  1. Koka upp en kastrull med saltat vatten. Lägg i de hela bönskidorna och koka dem 3 ½ minut. Överkokta är de inte alls lika roliga.
  2. Häll av kokvattnet och strö över flingsalt.
  3. Sätt fram en liten kopp med god olivolja till var och en vid bordet. Skirat smör är också gott. Eller en blandning : )
  4. Doppa bönorna i oljan och dra skidan mellan tänderna för att få ut bönorna. Mmm!

Utan sojabönsodling finns andra sätt att njuta bönskörd. Brytbönor? Kolla på det enkla receptet vid länken här. Eller det lite mer lagade i inlägget här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Rödbetor med chèvrekräm
Flankstek med panzanella - grillfinal