Rödbetor med chèvrekräm

9 september, 2022
skogtillbord-rödbetor-chevrekräm-sept22

Rödbetor med chèvrekräm – Nytt? Nej, men en rätt att komma ihåg, plocka fram och njuta av. För det här är verkligen bra! Välkommen in i köket!

Det är rödbetans tid. Smakrika med den lite jordiga sötman de får efter en hel sommar i bädden. Och efter en stund i ugnen, himmelriket så goda.

Den där speciella tonen av jord kan man känna tveksamhet inför, men den kan tämjas och ugnen är ett säkert kort. Med ugnsrosten förstärks sötman och ytan får en lätt karamellisering. Till det adderas sälta med osten som också ger en viss syra.

Crème fraiche ger ytterligare en syrlig ton och en sval, mjuk struktur som kontrasterar ugnsrostens fras. Perfekt!

Eftersom jag inte kan hejda mig rostar jag en näve valnötter med honung och lite rosmarin.

Till dig som vill smälta lite extra honung att ringla över betorna säger jag: 40 grader, inte mer. Det är temperaturen honungen klarar utan att förlora i smak.

Rödbetor har blivit en favorit i odlingen och det blir ett antal rätter med olika karaktär som startar med försommarens späda som bara kokas och äts med smör. Efter det en period med kokta i olika salladsvarianter med vinägrett och de kalla sopporna. Sedan kommer rödbetspajens och ugnsrostens tid och till sist de syrade som står på parad i kylen i trygga rader. Rödbetan är verkligen både primör och stapelvara.

Rödbetor med chèvrekräm

4 personer

 • 600 g färska, röd- och gulbetor
 • 175 g chèvreost
 • 1 ½ dl crème fraiche
 • 1 näve valnötter
 • 1 – 2 msk honung
 • rosmarin, sparsamt
 • flingsalt
 • eventuellt extra honung
 1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala betorna och skär i halvor eller kvartar beroende på storlek. Vänd i olja och salta lätt. De ska bli mjuka och få en fin yta. Räkna med att det tar 20 – 30 minuter.
 2. Under tiden mixas chèvre och crème fraiche till en jämn kräm.
 3. Rosta nötterna med lite honung, en gnutta rosmarin. Häll upp på ett fat och strö över flingsalt. Hacka eventuellt grovt när nötterna svalnat.
 4. Bred ut ostkrämen på ett fat och lägg på betorna. Strö över nötterna och den som vill ringlar över lite honung, men bara en aning.

Allt gott hälsar Kat : )

Kantarellsås till ditt och datt
Edamamebönor - lättätet snack