Pestobabka – Glöggens vackraste sällskap

4 december, 2023
Kategori:
skogtillbord-pestobröd-glöggmingel-dec23

Pestobabka – Den vackert gröna peston doftar och bildar snirkliga mönster i ugnsvarmt bröd. Vi bakar för glöggfest. Välkommen in i köket!

Pestobabka, ett formlån från ett judiskt bakverk. Originalet är ett sött bakverk fyllt av choklad. Oftast bakas det i form, men här släpper jag lös degen och det är jäsningen som avgör hur det kommer se ut som gräddat.

Jag tänker mig att man bryter, eller drar bort bitar från brödet och att det inte spelar någon roll att det inte är helt jämt. Det får ta sig friheter.

Degen är enkel och fyllningen en vanlig pesto. Köp färdig eller gör din egen. Vackrast blir den med nygjord pesto. Det gröna har inte falnat som det gör i burk, men båda funkar. Brödet ser avancerat ut, men är faktisk enkelt.

Det här är ett bröd som passar glöggminglet perfekt. Osten i peston gör sig synnerligen väl till den söta drycken. Mitt tips är att göra det superenkelt och servera tunnskuren chark till. Lufttorkad skinka, tunnskivad salami och lite bresaola eller något annat.

Tänk er dofterna när gästerna kliver in i hallen. Glöggen, det nybakade med en örtig ton. Ingen kommer dröja blygt på hallmattan.

Var beredd på att du behöver ha lite framförhållning inför baket eftersom jästiden är lång. Perfekt att göra deg på morgonen och baka ut på kvällen. Till verket!

Pestobabka

25 g jäst

5 dl kallt vatten

1 msk honung

1 msk olivolja

2 tsk salt

11 dl vetemjöl special

1 – 1 ½ dl pesto

  1. Smula jästen i en bunke. Häll på vatten och blanda så att den löser sig.
  2. Tillsätt honung olja och salt. Häll på ett par dl mjöl och rör eller kör i beredare tills allt är blandat. Tillsätt resten av mjölet och arbeta snabbt ihop till en deg. Täck och ställ att jäsa i kyl minst sex timmar, gärna åtta.
  3. Sätt ugnen på 225 grader. Häll upp degen på mjölat bakbord. Kavla ut till en rektangel ungefär stor som ett bakplåtspapper. Bred på peston och rulla ihop degen som en rulltårta.
  4. Lägg rullen på plåten där brödet ska gräddas. Dela rullen mitt itu på längden, men låt den hänga ihop med en liten kant i ena änden. Vänd upp snittytorna och fläta ihop bitarna löst. Sätt in plåten i ugnen och grädda 15 minuter innan du sätter i spetsen av en ugnstermometer mitt i brödet. Grädda brödet till termometern visar på 96 grader.

Vill du göra egen pesto kommer recept här.

Pesto

50 g pinje- eller cashewnötter

2 krukor basilika

1 – 1½ dl olivolja

2 dl färsk, riven parmesan- eller annan lagrad hårdost

1 riven vitlöksklyfta

salt

  1. Jag gör min pesto i matberedare, då kan jag reglera hur finfördelad jag vill ha den.
  2. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna. Lämna den inte ensam för först händer ingenting, sedan händer ingenting och så plötsligt är alltihop bränt. Fröna ska vara fint rostade och får då en helt annan smak än de rätt trista råa. Låt svalna.
  3. Lägg pinjen i matberedarens behållare tillsammans med basilika och olja. Kör tills du är nöjd med konsistensen. Stäng av och blanda i ost och vitlök. Smaka av med lite salt.

Ost har en given plats till glöggen som kontrast till det söta. Tre förslag på ostiga tillbehör hittar du vid länken här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Julbord i miniformat
Kycklingrecept för fredagsfest