Mackor till lunch

9 mars, 2018
Kategori:
Mackor

Mackor, sandwich, smörgås, smørebrød eller varför inte en liten knäckemacka med en liten ostkant på. Mackor är något vi inte kan få för mycket av men ändå äter alldeles för sällan. 

Vi har alldeles för lite dansk mentalitet i vårt hem, i alla fall när det gäller lunch. Mackor till lunch är inte bara smidigt, det är även djävulskt gott. Utöver några nationalskatter som köttbullemackan och gubbröra på kavring så är det lite skralt med mackor i den svenska matkulturen. Men vi jobbar på det, högt och lågt, influenser från Danmark och USA, Frankrike och Vietnam. Bland favoriterna finns såklart Ruben Sandwich, Club Sandwich och Le American, en redig baguett proppad med stekt kött, ost och pommes!

Men ibland pallar man inte att laga en komplett mackrätt, ibland blir man sugen på att bara köra en klassisk kylskåpsrensning. Bra då att se till att kylskåpet är något sånär preppat i förväg. I ett kylskåp bör det alltid finnas majonäs (Hellmans såklart) saltgurka och syltlök. Ost (gärna Gruyère), smör och en och en annan korv. Några grönsaker och öl är också bra basvaror. I dag körde vi en enklare variant men ack så god.

Två små rustik-baguetter delades på mitten, smörades och stektes på så de fick en gyllene färg i stekpanna. Majonäsen blandades med hackad saltgurka, syltlök och kapris. Några skivor chorizo fick utgöra proteinbasen och toppades med en näve ruccola.

mackor02

Svårare en så behöver det inte vara för en lunch på nolltid. Inget för GI-maffian men dom hittar säker på något annat gott.

 

Kåldolmar - så gör man
Morotsmuffins - ljuvligt goda!