Mjölksyrade grönsaker
10 oktober, 2017
Kategori:
Mjölksyrade grönsaker sägs vara sjukt nyttigt, oavsett nyttan så är det sjukt gott, men det är stor skillnad på mjölksyrat och mjölksyrat. Det som normalt går att få tag på i butiken är syrad morot och surkål, det blir nått helt annat om man gör det själv, så mycket godare!
Mjölksyrade grönsaker
Du behöver
Grönsaker du tycker om, gärna ekologiska. Vi använde:
- morötter
- lök
- vaxbönor
Till inläggningen behövs
- salt
- dillkronor
- senapsfrö
- pepparrot
- salt
- vassla från filmjölk
- svartvinbärsblad
- burkar med en sådan där gummiring och lock som man knäpper.
Gör så här
- Häll upp 4 dl filmjölk i ett kaffefilter och samla upp vasslan som rinner av.
- Gör saltlagen genom att blanda 25 gram salt per liter vatten, värm, rör och låt svalna.
- Skala och ansa grönsakerna. Skär morötterna i små stavar. Pepparroten i tärningar.
- Förväll vaxbönorna snabbt (en minut eller så).
- Packa ner grönsakerna till halva burken är fylld, häll i 2 tsk senapsfrö, 2 st pepparrotstärningar, en kvist av dillkronan och 2 matskedar vassla.
- Fyll upp med grönsaker och häll över saltlagen så att grönsakerna täcks, lägg över några svartvinbärsblad och stäng locket.
- Låt stå mörkt i rumstemperatur i två dygn och där efter 10 dagar mörkt i 18 grader.
- Nu är grönsakerna klara och skall förvaras i kylskåp i tre veckor innan det är dags att äta. Oöppnad burk håller minst till påsk.
Att mjölksyra grönsaker innebär att grönsakerna fermenteras och på så vis konserveras. Genom att mjöksyrabakterier från vasslan förökar sig produceras mjölksyra vilket sänker ph-värdet och försvårar för oönskade bakterier att växa.
Mjölksyrade grönsaker sägs vara bra för tarmfloran och ett starkt immunförsvar, perfekt inför höst och vinter.
0 kommentarer