Veckans friterade

15 november, 2017
Kategori:

munkar04

Vår senaste investering inom köksredskap är en fritös, och trots att vi bara ägt den i någon månad har vi redan använt den fler gånger än både den mexikanska majskvarnen och råsaftcentrifugen. Att investera i en fritös förpliktigar, i alla fall om man vill få lite ekonomi i all frityrolja som går åt. Vi friterar mest på helgerna, och inte varje helg, tänk hur det skulle sluta. Bäst hittils är munkar med kokosfyllning, tätt följt av jordärtskockschipsen. Den friterade snickersen lyckades vi inte helt med, men med lite trial end error så skall vi nog kunna bjuda på denna amerikanska nationalefterrätt tillslut.

munkar01

För att göra dessa ljuvliga kokoscreméfyllda munkar behöver du:

Deg:

  • 50 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 2 msk socker
  • 1 ägg
  • 4 dl vetemjöl

Fyllning:

  • 1 burk kokosgrädde (400 ml)
  • 1 dl socker
  • 2 äggulor
  • 0,5 dl maizena
  • 1 tsk vanilj
  • salt
  • skvätt grädde

munkar05

Gör såhär:

Böja med fyllningen då den behöver lite tid i kylskåpet för att bli stadig.

  1. Värm kokosmjölken och hälften av sockret så att det börja att sjuda.
  2. Blanda äggulor, resten av sockret och maizenan så att det blir en slät smet. Häll den sjudande kokosmjölken över äggblandningen under omrörning.
  3. Häll tillbaka i kastrullen och värm försiktigt på medelhög värme, blir det för varmt skär det sig, när krämen tjocknat hälls den upp i en skål och ställs i kylen i några timmar.

Nu är det dags för munkarna,

  1. Smällt smöret, häll i mjölk och socker. Häll över i en skål och när vätskan är fingervarm är det dags att smula i jästen. Häll i hälften av mjölet och rör så att det blir en smet, rör i ägg och därefter resterande mjöl. Degen skall vara kladdfri. Låt jäsa tills degen har dubblats i storlek, typ 30 minuter.
  2. Forma runda, golfbollsstora bollar och lägg under handduk. När golfbollarna har dubblats i storlek, typ 30 minuter igen, är det dags att fritera dem.
  3. Sätt fritösen på 170 grader och fritera munkarna några minuter på varje sida. Ta upp munkarna och lägg dem på hushållspapper, innan de svalnat skall de rullas i strösocker.

Slutligen fyllningsdags.

Ta fram fyllningen från kylskåpet, är den väldigt tjock kan den spädas med lite grädde, häll kokosfyllningen i en sprittspåsen med hårt munsstycke. När munkarna har svalnat är det bara att sticka in munsstycket och trycka in den ljuvliga fyllningen.

munkar02

Munkarna avnjuts med fördel tillsammans med en stor kopp svart kaffe och ett par Ray-ban av pilotmodell sittandes på bilens motorhuv i höstskymningen.

 

 

Adventsljusstake - snickra din egen!
Granristomtar - Så här gör du!