Veguari – meny för hela januari
Jul och nyår avklarat med bravur, julbord och middagar med korv, skinka och köttbullar har avlöst varandra. Som kronan på verket en 4-rätters innehållande löjrom, råbiff och torskrygg och så klart marängsviss till dessert. Ett fint avslut på ett fint år, men nu är det dags att blicka framåt. De senaste tre åren har vi kört vegetariskt i januari och i år blir inget undantag. Veguari – nu kör vi!
För oss har traditionen med en vegetarisk månad gjort att vi lärt oss laga fler vegetariska rätter än pannkaka. För att få lite flyt i vardagen har vi i år gjort en meny för hela månaden som vi kan planera veckohandlingen med. Inga rätter är dubblerade men 4 varianter av pannkaka har vi knökat in: plattpannkaka, ugnspannkaka, bovetepannkaka och bananpannkaka.
Utöver att det är nyttigt med mycket grönsaker är det dessutom bra för både miljön och ekonomin. Det där med ekonomin kan ju vara rätt motiverande nu i årets fattigaste månad.
Helgens matlagning är så gott som redan avklarad, första lunch blev pytt i panna på julrester, potatis, morot, palsternacka, lök och brysselkål. till detta en supergod sås på creme fraise, mayo, hackad lök, pepparrot och grovkornig senap.
Till middag blev det Sofia Woods Vodkapasta. Idag blir det tortellinin med vitlök och soltorkade tomater till lunch och en röd curry med kokosmjölk och grönsaker till middag.
För kommande vecka planerar vi (och har redan inhandlat) 7 middagar och 2 luncher:
Veguari meny vecka 1
Måndag: Tomat och fetaostpaj, sjukt smidigt att laga redan på söndagen.
Tisdag: Poké Bowl, vi kör Asien-tisdagar hela januari. Basen är ris, protein är soya- och ingefärsmarinerad tofu, toppaupp med avokado, groddar och mango. Pricken över i:et är soyamayon.
Onsdag: Majssoppa, eftersom tisdagar är soppdag i skolan så kör vi onsdagar hemma. Fryst majs med grönsaksbuljong, grädde och lite chili.
Torsdag: Kidneybönsallad med fetaost. En klassiker som vi brukar äta när vi campar då den inte behöver någon varm tillredning.
Fredag: Bön-taco, klassisk svenne-taco men i stället för köttfärs kokar man svarta bönor i öl tills de får grötkonistens (typ 2 timmar). Mycket vitlök, chili och oregano. Sirap i slutet för en oemotståndlig sötma.
Lördagslunch: Bananplättar, perfekt för det är gott och enkelt och går sjukt snabbt att slänga ihop.
Lördagsmiddag: Sticky Buffalo blomkål, Kanske vår godaste vegetariska rätt. Friterade panerade blomkålsbuketter med en massa ingefärsglaze på, serveras med sötpotatispommes och en riktigt kall öl.
Söndagslunch: Jordärtskocksoppa, också en klassiker, så len, så god.
Söndagsmiddag: Lasagne med zucchini och aubergin. Bästa vegetariska lasangen, saftig från både bechamel och konserverade körsbärstomater och ett fint sting från auberginen och chiliflakes.
Känns som en bra start på året det här, veguari here we come!
0 kommentarer